Contracte imposibile

7 iulie 2018 | 0 comentarii |

Un evreu caută de lucru la Ministerul Comerţului din Rusia, ceea ce crează o dilemă la minister: pe de o parte, politica neoficială a ministerului este să nu angajeze evrei; pe de altă parte nu-l pot respinge oficial numai pentru că este evreu.

Aşa că, pentru a se descotorosi de el, ministerul îl trimite într-o misiune de probă: să vîndă 1.000 de autoturisme de producţie sovietică în Germania. După o lună, evreul se întoarce cu un contract pentru 2.000 mii de autoturisme de producţie sovietică.

Nedumeriţi, cei de la minister îl mai trimit într-o misiune: să vîndă 5.000 de calculatoare de producţie sovietică, în Japonia. Evreul pleacă la Tokio şi, după cinci luni, când ministerul se bucura că a scăpat de el, vine înapoi cu un contract pentru 10.000 de calculatoare.

În cele din urmă, însuşi ministrul îl trimite pe evreu să vînda 50.000 de cojoace de blană în Guineea Ecuatorială. Trece un an şi nici urmă de evreu. Tocmai cînd cei de la minister răsuflă uşuraţi, se întoarce evreul, bronzat, cu belciug în nas şi cu un contract pentru o jumătate de milion de cojoace. Celor de la minister nu le vine să creadă:

– Cum ai reuşit? Cum reuşeşti să-i convingi să semneze contractele astea imposibile?

– Păi să vedeţi. În Germania a fost uşor. Am aterizat la Bonn şi m-am plimbat pe stradă pînă am văzut un tip cu mutră de evreu. M-am apropiat de el, m-am prezentat şi, din vorba în vorbă, l-am convins să-mi facă cunoştinţă cu cineva care cunoştea pe altcineva care cunoştea pe cineva în parlament. Odată ajuns la parlament i-am convins să dea o lege în favoarea punerii în circulaţie a automobilelor de fabricaţie sovietică.  

În Japonia a durat cîteva luni până să găsesc un evreu, dar odată ce l-am găsit a fost uşor. M-am prezentat şi, din vorba în vorbă, l-am convins să-mi facă cunoştinţă cu cineva care cunoştea pe altcineva care cunoştea pe cineva în parlament. Odată ajuns la parlament i-am convins să dea o lege în favoarea folosirii calculatoarelor de fabricaţie sovietică.

În Guineea a fost cel mai greu, pentru că nu aveau parlament. Dar după ce i-am convins că au nevoie de parlament, a fost uşor.

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*