Un nou tip de celule din organismul uman, posibil scut împotriva obezității

6 iulie 2018 | 0 comentarii |

Denumite Aregs, acestea ar putea ajuta la controlul formării celulelor adipoase, prevenind astfel și apariția unor complicații date de obezitate, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare.

 

O echipă de cercetători de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne a anunţat identificarea unui nou tip de celulă în depozitele de grăsime ale organismului, care poate suprima în mod activ formarea celulelor adipoase. Descoperirea ar putea deschide drumul spre noi metode de combatere a obezităţii şi afecţiunilor asociate acesteia, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.

Cercetătorii elvețieni au explicat că celulele adipoase joacă un rol esenţial în echilibrul nutriţional şi metabolic, iar dezvoltarea celulelor adipoase mature din precursoarele lor a fost asociată cu obezitatea şi cu alte probleme de sănătate precum bolile cardiovasculare şi diabetul de tip 2. De asemenea, odată cu acumularea în ţesutul adipos a unui număr din ce în ce mai mare de celule stromale, greu de deosebit prin intermediul metodelor utilizate în mod tradiţional, aflarea identităţii şi a proprietăţilor moleculare ale precursoarelor celulelor adipoase devine din ce în ce mai dificilă.

Pentru a caracteriza, în premieră, diferitele tipuri de celule stromale din depozitele de grăsime mature oamenii de știință au utilizat o tehnică de înaltă rezoluţie, numită „analiză transcriptomică unicelulară”. Iniţial, au identificat câteva subpopulaţii de celule stromale din ţesutul adipos al şoarecilor, apoi au izolat aceste subpopulaţii şi au studiat comportamentul lor la nivel celular.

 

În mod neaşteptat, cercetătorii elvețieni au descoperit că una dintre aceste subpopulaţii nu se mai diferenţiază în celule adipoase şi, în plus, suprimă în mod activ formarea altor celule precursoare prin intermediul unui mecanism secretor. Oamenii de ştiinţă au numit această nouă subpopulaţie „Aregs” și au continuat studiul, analizând fenomenul în cazul depozitelor de grăsime umane. Astfel, au descoperit în acestea prezenţa unei populaţii analoge de celule cu rol de suprimare a adipogenezei.

Această descoperire oferă speranţa că Aregs, sau mecanismul de acţiune al acestora, ar putea fi valorificate pentru modularea plasticităţii ţesutului adipos uman. Pe termen lung, acest lucru ar putea ajuta la controlul obezităţii şi a rezistenţei la insulină şi, implicit, la tratarea bolilor metabolice printre care se numără diabetul de tip 2.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, controlul formării celulelor adipoase este important nu doar pentru îmbunătăţirea sănătăţii metabolismului, ci şi pentru încetinirea ritmului de îmbătrânire, din moment ce mai multe ţesuturi, precum măduva osoasă şi muşchii, acumulează în timp celule adipoase, care le afectează în mod negativ funcţiile. Astfel, descoperirea are numeroase implicaţii și în biomedicină.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*