Frica de pandemie și kilogramele în plus

Nutriționiștii avertizează că nu doar lipsa de mișcare specifică autoizolării la domiciliu poate avea efecte negative asupra siluetei, ci și sentimentul de teamă pe care îl încearcă mulți în această perioadă.

 

Clotilde Vázquez

Pe lângă autoizolarea recomandată și chiar impusă de autorități, oamenii trebuie să încerce în această perioadă să rămână calmi și să-și păstreze optimismul. Teama sau chiar starea de panică sunt dăunătoare în egală măsură, atât psihicului cât și fizicului, conform avertismentului lansat de nutriționista spaniolă Clotilde Vázquez.

Aceasta a precizat că izolarea la domiciliu înseamnă și mai puțină mișcare, așa că e foarte posibil ca sfârșitul pandemiei să ne prindă pe mulți dintre noi cu câteva kilograme în plus. Acest fapt s-ar putea datora nu doar lipsei de mișcare, ci și anxietății și fricii, de aceea este foarte important să încercăm să rămânem cât mai calmi în această perioadă.

Să nu mire pe nimeni dacă avem senzaţia de foame mai frecvent pentru că frica determină înmagazinarea de grăsimi. Stresul emoţional, starea de îngrijorare generată inclusiv de frica de coronavirus, mobilizează un complex de hormoni şi neurotransmiţători care ne fac să depunem grăsimi pentru a acumula energie. Astfel, reducem activitatea fizică şi atacăm mai des frigiderul, de aceea izolarea necesită un sacrificiu în plus – mai puţină mâncare” a declarat Clotilde Vázquez.

 

Aceasta a explicat că nu este nimic neobișnuit ca teama și anxietatea să accentueze senzația de foame, fiind vorba de un mecanism care funcționează încă din zorii civilizației umane, care determină organismul să se pregătească pentru vremuri grele, când ar putea beneficia de mai puțină hrană. Acest mecanism se activează și în perioada actuală, când oamenii sunt nevoiți să se rupă de rutina zilnică și să adopte un regim de viață cu care nu sunt obișnuiți. „Trăim cu toți o situaţie care ne face să mâncăm mai mult şi să alegem produse cu un conţinut caloric mai mare, precum ciocolata, pateurile, brânzeturile. Trebuie să combatem această nevoie consumând alimente care induc saţietate şi care conţin mai puţine calorii, precum fructele şi legumele, care au aport de vitamine, minerale şi apă”, a mai declarat specialista în nutriție.

Aceasta a subliniat că sfatul ar trebui urmat mai ales de persoanele cu diabet, hipertensiune şi obezitate, care trebuie să fie foarte atente la dieta lor şi să nu renunţe la activitatea fizică, chiar dacă stau acasă. Dacă nu consumăm la fel de multă energie, nu ar trebui să consumăm aceleaşi calorii ca într-o zi normală de muncă, așa că trebuie reduse porţiile. Un adult care de-abia face mişcare trebuie să consume, în funcţie de vârstă, între 1.300-1.700 calorii pe zi, comparativ cu 2.000 de calorii într-o zi normală de muncă”,


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*