O nouă descoperire ar putea îmbunătăți tratamentul sclerozei multiple

22 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

O mutație genetică prezentă doar în cazul pacienților cu această afecțiune poate fi cheia dezvoltării unor terapii pe termen lung care să încetinească evoluția bolii.

 

Scleroza multiplă este o afecțiune pentru care nu există la acest moment un tratament care să ducă la vindecare, singurele soluții terapeutice având rolul de a încetini evoluția bolii. Cauzele nu sunt cunoscute, însă cercetătorii sunt de părere o combinaţie de factori medio-ambientali şi genetici poate creşte riscul dezvoltării acestei boli. Această ipoteză este întărită de o descoperire făcută recent cercetătorii olandezi de la Universitatea Radboud, în cadrul unui studiu finanțat de National MS Fund – o instituție care strânge fonduri pentru a finanţa cercetările în direcția tratamentului şi vindecării acestei boli. Este vorba de o variaţie genetică în cazul unei proteine de bază a mielinei, denumită MBP, ce indică un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă.

Mielina este acel strat protector din jurul nervilor, iar cercetătorii olandezi au constatat că, în urma unei reacţii autoimune a corpului, prin care se formează anticorpi împotriva proteinei MBP, este atacat și acest strat protector, care se deteriorează. Nervii rămân astfel expuși și devin incapabili  să mai transmită semnale spre creier, ceea ce duce la paralizie.

 

Studiul a identificat multiple variaţii de ADN care indică un risc mai mare de a dezvolta scleroza multiplă prin acest mecanism, iar descoperirea va permite realizarea unei investigaţii mai specifice asupra acestei boli, după cum spun autorii cercetării.

Aceștia au comparat ADN-ul membrilor unei familii cu scleroză multiplă cu cel al unei familii sănătoase şi, analizând ambele profile, au descoperit diferite variaţii genetice ce influenţează dezvoltarea acestei boli, ceea ce a constituit baza de investigaţie şi de urmărire.

Dr. Geert Poelmans, unul dintre membrii echipei de oameni de știință a declarat că „rezultatele cercetării de urmărire indică în ultimă instanţă dezvoltarea de noi tratamente pentru a combate scleroza multiplă pe termen lung, folosind celule prelevate din pielea pacienţilor cu această boală, pentru a cultiva celule suşă, cu o durată de timp de doi ani pentru realizarea de studii şi cu un cost aproximativ de 750.000 de euro”.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*