Noi progrese științifice în direcția stopării evoluției cancerului de piele

29 decembrie 2018 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători din Australia a anunţat recent că a identificat o nouă ţintă terapeutică ce vizează melanomul – cea mai severă formă a cancerului de piele.

 

Descoperirea oamenilor de știință de la centrul australian de cercetări medicale Centenary Institute ar putea contribui la o mai bună înţelegere a modului în care se răspândeşte acest tip de cancer de piele şi la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente care să împiedice evoluția acestuia către metastază. Concret, cercetătorii din cadrul centrului, în colaborare cu unsprezece alte instituţii de cercetare din Australia, au descoperit că o proteină specifică, numită RAB27A, reprezintă principalul factor de răspândire a cancerului. Acest proces are loc prin secretarea unor structuri mici, pro-invazive, asemănătoare unor bule, expulzate din celule, iar prin anihilarea acestor proteine, cercetătorii au constatat că se stopează procesul metastatic.

Din cercetările noastre, reiese că RAB27A reprezintă un nou factor de prognostic, ceea ce înseamnă că ar putea oferi medicilor o nouă modalitate de a determina evoluţia unui pacient diagnosticat cu melanom”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Guo Dajiang.

 

Studiul cercetătorilor australieni a fost demarat în condițiile în care Australia şi Noua Zeelandă înregistrează cele mai mari rate de melanom din lume, doar în acest an estimându-se că au fost identificate peste 14.000 de noi cazuri, potrivit datelor Centenary Institute.

Intr-u articol publicat pe această temă se mai precizează că melanomul reprezintă cea mai gravă formă de cancer de piele, iar cauza principală de deces în cazul pacienților cu acest diagnostic este metastaza – acel proces prin care cancerul se răspândește în alte zone din organism. Deşi în ultima vreme tratamentele personalizate şi axate pe stimularea sistemului imunitar au înregistrat progrese, stadiile avansate ale bolii continuă să constituie o provocare având un prognostic slab, iar autorii studiului speră că această nouă descoperire va duce la creșterea ratei de supraviețuire în rândul pacienților cu melanom, prin stoparea  răspândirii cancerului în organism.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*