Protecția împotriva ultravioletelor, recomandată și în ultimele zile din sezonul estival

Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare la orele amiezii și folosirea cremelor cu factor de protecție ridicat.

 

Medicii dermatologi reamintesc faptul că, deși am intrat în ultima parte a sezonului estival, expunerea prelungită la soare, mai ales la orele prânzului și fără folosirea unor creme de protecție, poate avea în continuare efecte negative asupra sănătății, acțiunea radiațiilor ultraviolete fiind la fel de puternică și în această perioadă, mai ales în condițiile în care se anunță în continuare temperaturi caniculare. Astfel, pentru turiștii aflați în această perioadă pe Litoral, cât și pentru cei care merg să se bronzeze la ștranduri, piscine și alte locuri amenajate, hidratarea corespunzătoare și protecția pielii trebuie să fie măsuri esențiale pentru a evita neplăcerile ulterioare cauzate de expunerea prelungită la soare.

Pentru o bună hidratare, sunt necesari cel puțin doi litri de lichide pe zi, însă contează foarte mult și calitatea acestora. Medicii recomandă celor care merg la plajă consumul de apă, sucuri naturale și iaurturi, reamintind că, deși sunt foarte tentante în această perioadă, băuturile care conțin alcool, inclusiv berea rece despre care mulți cred că este antidotul ideal pentru a scăpa de căldură, cele cu conținut ridicat de cofeină, dar și cele care conțin mult zahăr sunt contraindicate, întrucât nu asigură o bună hidratare, efectul lor fiind exact invers.

 

Nu în ultimul rând, consumul de fructe și legume în locul produselor de fast-food care sunt din ce în ce mai populare în rândul turiștilor de pe Litoral și nu numai, este benefic, asigurând organismului necesarul de vitamine și minerale pentru a face față temperaturilor ridicate.

Protecția împotriva acțiunii razelor solare este al doilea aspect pe care medicii dermatologi pun mare accent, riscul apariției arsurilor și cancerului de piele fiind la fel de ridicat și în această perioadă de sfârșit de sezon, când mulți consideră că soarele este mai „blând”. Radiațiile ultraviolete reprezintă principalul factor de risc, dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgență din București, explicând că acestea sunt de două tipuri, respectiv UVA și UVB. „Ultravioletele de tip A sunt răspunzătoare de foto-îmbătrânirea cutanată sau dermatohelioză şi se manifestă prin riduri accentuate la vârsta adultă, iar ultravioletele de tip B le putem asocia cu arsura solară. Ambele tipuri de ultraviolete pot duce la cancere cutanate, cancere melanoame sau non-melanoame”, a explicat medicul.

 

Nivelul maxim de UVB se înregistrează în intervalul orar 11.00 – 16.30, motiv pentru care medicul recomandă să se evite orele de plajă în această perioadă, dat fiind faptul că atunci există cel mai mare risc de apariție a arsurilor solare, la fel de ridicat fiind și riscul ca aceste radiații să declanșeze un cancer de piele. Pentru cei care țin neapărat să se bronzeze și între aceste ore, dr. Pavelina Andrei recomandă folosirea cremelor de cu factor de protecție cât mai ridicat, care trebuie să fie aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și apoi, la fiecare două ore. Percepția conform căreia o simplă umbrelă de plajă poate asigura protecția necesară împotriva ultravioletelor este complet eronată, putând apărea arsuri chiar și în cazul în care turiști au stat pe plajă la umbra acestora un timp îndelungat. În cazul în care apar aceste arsuri solare, sunt recomandate, în funcţie de stadiul arsurii, antiinflamatoare nesteroidiene, aplicarea de creme emoliente și hidratare permanentă.

Copiii cu vârste de până în şase luni nu trebuie expuşi deloc la soare. Peste şase luni, puteţi aplica creme cu factor de protecţie, dar special adecvate pentru ei, care să conţină filtre minerale – dioxid de titan sau oxid de zinc, noncomedogene şi hipoalergenice special concepute pentru pielea sensibilă a bebeluşilor. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că nicio cremă cu factor de protecţie nu asigură protecţie de 100%”, a mai declarat medicul dermatolog.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*