A fost lansat primul registru electronic national al pacientilor cu melanom

Pana acum, in Romania a existat un singur document de acest gen, insa acesta nu era digitalizat si avea in evidenta doar pacienti din zona de nord-vest a tarii.

 

Primul registru electronic pentru pacientii romani cu melanom a fost lansat la Cluj, cu prilejul unei conferinte la care au fost prezenti peste 300 de specialisti in dermatologie si dermato-oncologie din tara si din strainatate. In cadrul evenimentului au fost abordate tematici de mare actualitate in domeniu, respectiv, Dermatoscopie, Dermatoze inflamatorii, Dificulati in managementul afectiunilor cutanate in sarcina, Patologie pediatrica, Patologie genitala, Abordarea multidisciplinara a melanomului, Tumori cutanate, Infectia HPV si carcinogeneza, Leziuni preneoplazice.

Specialistii dermato-oncologi considera registrul electronic al pacientilor cu melanom este un instrument deosebit de util si necesar, in contextul in care, in prezent, nu exista o evidenta clara a persoanelor cu aceasta afectiune si care, din aceasta cauza, sunt private de accesul rapid la noile terapii, ceea ce le reduce considerabil sansele de supravietuire.

Lansarea registrului electronic al pacientilor romani cu melanom reprezinta o initiativa a Societatii Romane de Dermato-Oncologie care, in urma cu trei ani, a lansat un instrument regional similar, insa nedigitalizat, pentru pacientii din zona de nord-vest a tarii. In registrul respectiv au fost inclusi aproximativ 2.000 de pacienti cu melanom, ale caror date urmeaza sa fie transferate in noul registrul electronic, ce va avea acoperire nationala.

 

Dr. Rodica Cosgarea

Presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncologie, al Asociatiei Dermatologilor Transilvani si presedintele Conferintei, prof. dr. Rodica Cosgarea a declarat cu ocazia evenimentului, ca la nivelul Ministerului Sanatatii nu exista, pana acum, un registru national cu o evidenta exacta a adultilor si copiilor din Romania care sufera de melanom, desi este vorba de un instrument deosebit de important. „Este important un astfel de registru pentru a se sti cati bolnavi de melanom avem, deoarece au aparut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, si este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicitam ajutorul Ministerului Sanatatii pentru popularizarea acestui registru si totodata solicitam sa se decida obligativitatea inregistrarii bolnavilor cu melanom de catre cadrele medicale”, a precizat dr. Rodica Cosgarea, in cadrul conferintei de la Cluj.

Pentru a sublinia importanta noului registru electronic, aceasta a aratat ca, in conformitate cu datele raportate de autoritatile romane din sanatate Organizatiei Mondiale a Sanatatii, incidenta melanomului in Romania era de 3,9 cazuri la 100.000 de locuitori, insa dupa ce s-a trecut la realizarea primului registru, pentru cele sase judete din nord-vest, s-a constatat ca incidenta era de aproape trei ori mai mare, adica de 11 cazuri/100.000 de locuitori. In concluzie, singurele date oficiale existente in Romania erau chiar departe de nivelul real, si asa a aparut initiativa infiintarii unui registru electronic al pacientilor, cu acoperire nationala.

 

Melanomul este cel mai grav tip de cancer cutanat, avandu-si originea in melanocite, care sunt celulele producatoare de pigment. Aceste celule ajung sa se divida necontrolat si astfel invadeaza si tesuturile in jurul lor, iar principalul factor care duce la aparitia melanomului este expunerea indelungata si neprotejata a pielii la razele solare.

Incidenta acestei boli este in crestere in ultimii ani, atat in Europa cat si in Statele Unite. Conform datelor Societatii Europene pentru Oncologie Medicala,  organizatie la care este afiliata, incepand din de luna aceasta, si Societatea Romana de Dermato-Oncologie,  anual sunt tratati in Europa 19.250 de pacienti cu melanom metastatic.

La cea de-a VIII-a Conferinta Nationala cu Participare Internationala a Societatii Romane de Dermato-oncologie si cea de-a XXI-a Conferinta a Asociatiei Dermatologilor Transilvani, desfasurata la Cluj in perioada 15-17 iunie, au luat parte peste 300 de medici dermatologi si peste 20 de companii farmaceutice si de produse faracosmetice. Alaturi de specialistii romani, au conferentiat reprezentanti de marca ai lumii academice europene, intre care prof. dr. Miklós Sárdy (Ungaria), prof. dr. Mihael Skerlev (Croatia), prof. dr. Elena Campione si dr. Aimilios Lallas (Italia), prof. dr. Nikolaos Drakoulis (Grecia).

 


Adaugati un comentariu


 

*