Campanie de screening gratuit pentru cancerul de piele

Influentata in mod special de expunerea prelungita la soare, aceasta afectiune poate fi vindecata, cu conditia sa fie depistata in stadiu incipient.

 

cancer de piele un viitor fara pataCea de-a patra editie a campaniei „Un viitor fara pata”, actiune initiata si sustinuta de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, avand ca scop prevenirea cancerului de piele, a fost demarata ieri, 23 iunie. Ca si in editiile precedente, campania consta in desfasurarea unui program de screening gratuit pentru depistarea precoce a acestei afectiuni sau a riscurilor potentiale, program ce se va desfasura in Capitala pe parcursul unei saptamani.

In acest scop, in Parcul Tineretului a fost instalata, la intrarea dinspre Liceul Sincai, o unitate mobila de dermatoscopie, in fapt o mini-clinica dermatologica dotata cu un dermatoscop de ultima generatie, cu ajutorul caruia medicii examineaza alunitele si alte semne suspecte aparute pe piele, in vederea evaluarii riscului de a dezvolta cancer cutanat. Testarile au loc zilnic, intre orele 10.00 si 19.00, nefiind nevoie de programare, ci doar de prezentarea la unitatea mobila instalata din parc, pentru efectuarea screeningului gratuit, pe toata perioada campaniei.

Dermatoscopul permite marirea imaginii alunitelor de 70 pana la 120 de ori, astfel incat sa se poata observa microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange, permitand diagnosticarea precoce a melanomului si a leziunilor precanceroase cutanate.

 

screening cancer de piele dermatoscopieNu intamplator a fost aleasa aceasta perioada pentru desfasurarea campaniei, stiut fiind faptul ca vara este sezonul cel mai propice pentru aparitia cancerului de piele, afectiune determinata in mod special de expunerea prelungita la soare.

Cea mai agresiva si mai grava forma a cancerului de piele este malanomul, iar datele recente arata ca incidenta acestuia este in crestere in ultimi ani, din cauza expunerii repetate si prelungite la soare, in special la ore nepotrivite (11.00-17.00) fara protectie, a schimbarilor climatice si obiceiului bronzarii la solar. Depistat in faza incipienta, melanomul poate fi tratat eficient si impiedicat sa se extinda in organism, insa in caz contrar, diagnosticul este extrem de sumbru. Statisticile medicale indica faptul ca trei sferturi dintre persoanele diagnosticate cu melanom in stadiu avanssat isi pierd viata in primul an de la diagnostic.

 

cancer de pieleDaca este insa surprins in stadii incipiente, melanomul poate fi curabil in 98 la suta din cazuri, un rol important in preventie avandu-l dermatoscopia, o investigatie non-invaziva, nedureroasa, care dureaza cateva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificarile ingrijoratoare ale alunitelor si poate stabili diagnosticul de malignitate sau benignitate, aceasta fiind procedura pe care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer le-o asigura, gratuit, pe timpul campaniei, tuturor celor care doresc sa se testeze.

Medicii dermatologi spun ca oricine poate dezvolta un melanom malign, insa riscul este mai mare in functie de factorii genetici, de mediu si care tin de stilul de viata. Astfel, persoanele cu  pielea sensibila la soare, cele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare, cele care au numeroase alunite, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate, arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani, sau obiceiul bronzarii artificiale la solar, prezinta cel mai ridicat risc de a dezvolta o astfel de afectiune. De aceea este esential sa se protejeze de expunerea prelungita la soare si sa isi faca frecvent astfel de screeninguri.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*