Previziuni sumbre pentru România cu privire la evoluția incidenței cancerului cutanat

Organizația Mondială a Sănătăți estimează că numărul cazurilor diagnosticate anual va crește la fel și rata mortalității cauzate de această afecțiune.

 

Dr. Calin Giurcaneanu

Astăzi a fost dat publicității raportul anual referitor la cancerul cutanat, realizat de două mari organizații internaționale care și-au unit eforturile pentru a lupta împotriva acestei afecțiuni. Este vorba de Euromelanoma, împreună cu The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy, care au anunțat cu această ocazie că au identificat trei puncte cheie pentru combaterea cancerului cutanat și au demarat o campanie de sensibilizare a publicului, care se va derula în peste 50 de țări, printre care și România. Cele trei puncte cheie identificate de cele două organizații sunt îmbunătăţirea cunoştinţelor publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului cutanat, reducerea expunerii intenţionate la soare și identificarea unor modalităţi de a face din auto-examinarea pielii o practică frecventă.

Campania de sensibilizare, care va include și zile de screening gratuit, va fi promovată în România de Societatea Română de Dermatologie, al cărei președinte, dr. Calin Giurcaneanu, a declarat că „organizăm această campanie an de an, cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele. Trebuie sa înțelegem ca suntem expuși permanent radiațiilor solare, indiferent unde ne-am afla. Nu trebuie sa ne limităm la o protecție solară doar în perioada vacantei, eventual în cea petrecută la mare”.

 

Acesta a prezentat și o statistică îngrijorătoare întocmită de Organizația Mondială a Sănătății, care indică faptul că în România au fost diagnosticate în 2018 un număr de 1.107 cazuri de melanom cutanat şi 1.400 de cazuri de cancer cutanat non-melanom, cu o rată a mortalităţii de 438 de decese pentru melanomul cutanat şi de 500 pentru cancerul cutanat non-melanom. Numărul real de cazuri a fost însă mult mai mare, acestea fiind doar cazurile care au avut cod de diagnostic. „Organizația Mondială a Sănătății prezice faptul că până în anul 2025, numărul cazurilor de melanom cutanat va înregistra o creştere atât a ratei incidenţei de 1%, cu 1.120 de cazuri, cât şi a ratei mortalităţii cu 3%, mai mare cu 451 de cazuri. Până în anul 2040, aproape 1.122 de persoane vor fi diagnosticate cu melanom cutanat, țara noastră înregistrând o creştere de 1% faţă de datele pentru 2018, corelat cu o rată a mortalităţii ce va creşte, la rândul ei, cu 9%, mai exact 479 de decese datorate melanomului cutanat”, a mai adăugat președintele Societăți Române de Dermatologie. La nivel mondial, numărul cazurilor de melanom se estimează că va atinge pragul de jumătate de milion până în anul 2040, cu o creştere de 62% faţă de numărul cazurilor din 2018.

 

La rândul său, secretarul organizației, medicul dermatovenerolog Alin Nicolescu, a vorbit despre necesitatea realizării unui protocol între medicii specialiști, prin intermediul căruia pacienții să poată beneficia de îngrijirile necesare chiar și în condițiile speciale generate de pandemia de Covid-19.

Melanomul este o problemă importantă şi, chiar în contextul pandemiei, nu poate fi ignorat. Datorită bunei organizări a medicilor dermatologi implicaţi în tratarea afecţiunilor cutanate, pacienţii cu risc au putut beneficia de consultaţii în ambulatoriu, în marea majoritate a cazurilor. Revin către colegii noştri oncologi, cu rugămintea de a organiza împreună un protocol al pacientului cu melanom, astfel încât, acesta să beneficieze cât mai repede de toată asistenţa necesară, chiar şi în astfel de condiţii, cum sunt condiţiile actuale, când accesabilitatea este mai dificilă”, este apelul făcut de acesta cu ocazia lansări campaniei de sensibilizare și conștientizare a riscurilor cancerului cutanat.

Raportul pe anul 2020 mai relevă că, deși 92% din populație este conştientă de faptul că expunerea la soare poate cauza probleme de sănătate, doar 18% folosește mijloace de protecţie solară. Mai mult, 61% dintre persoane consideră pielea bronzată ca fiind atractivă şi 49% dintre persoane nu concep faptul de a se întoarce din vacanţă fără să se fi bronzat. În același timp,  doar 11% au efectuat un control dermatologic cel puţin o dată pe an şi doar 33% dintre persoane realizează auto-examinarea lunară a pielii, în ciuda recomandărilor medicilor dermatologi de a efectua această auto-examinare o dată la 4 săptămâni.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*