Sezonul estival readuce in actualitate problema cancerului de piele

23 mai 2017 | 0 comentarii |

Medicii dermatologi din Romania se vor afla si anul acesta pe plajele de pe Litoral si vor acorda turistilor consultatii gratuite si informatii de constientizare a riscurilor expunerii prelungite la soare.

 

pliante plaja 378Au mai ramas doar cateva zile pana la debutul sezonului estival. Primul val de turisti este asteptat pe Litoral in mai putin de doua saptamani, cu ocazia minivacantei de Rusalii, cand romanii vor avea la dispozitie 5 zile libere. Pentru medicii dermatologi insa, apropierea sezonului estival reprezinta inceputul perioadei in care riscul cancerului de piele este mai ridicat decat in orice alta perioada a anului.

Tocmai de aceea, Societatea Romana de Dermatologie a demarat, deja de zilele trecute, obisnuita campanie estivala de prevenire a cancerului cutanat si de informare a populatiei cu privire la evitarea factorilor de risc ce pot provoca aceasta afectiune, precum si despre importanta examenelor medicale pentru descoperirea in faza incipienta a bolii. Sloganul campaniei din acest an este Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!”, iar medicii dermatologi implicati isi propun sa vina cat mai aproape de pacienti in lupta impotriva cancerului de piele.

In acest scop, vor fi prezenti pe plajele din Mangalia, Neptun si Jupiter si totodata vor desfasura activitati preventive in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Constanta, Oradea si Craiova, precum si intr-o serie de institutii, intreprinderi si companii multinationale.

 

dermatologie aluniteReferitor la aceasta campanie, medicul Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie a declarat ca „are scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al canceului de piele”. Conform acestuia, factorii de risc genetic care pot genera melanom, cum ar fi un ten deschis la culoare, alunite numeroase sau antecedente familiale de melanom nu pot fi influentati in niciun fel, insa riscul de a dezvolta melanom poate fi redus in mod semnificativ prin respectarea unor reguli de baza.

Campania se va desfasura in mai multe etape, prima dintre ele vizand informarea populatiei cu privire la cancerul cutanat, cauzele care duc la aparitia acestuia, importanta controalelor medicale periodice pentru depistarea precoce a bolii. O alta etapa va fi verificarea nivelului de risc. „Cancerul de piele poate fi vindecat, practic este cel mai usor de tratat cancer daca este depistat la timp si tratat corespunzator. Pentru a putea fi tratat este foarte important sa-l depistam din timp. Cancerul de piele poate fi vazut, de aceea trebuie sa verificam pielea periodic – lunar, de noi insine, si anual, de medicul dermatolog –  si sa fim atenti la orice modificare care apare la nivelul ei”, mai precizeaza dr. Giurcaneanu.

 

solar

In cursul campaniei similare de anul trecut au fost consultate 2.629 de persoane, dintre care 2.322 persoane pe Litoral si 307 persoane in licee si scoli. Ca urmare a acestor consultatii au fost descoperite 9 cazuri de melanom, 23 de cazuri de carcinom bazocelular, 9 cazuri de carcinom scuamos celular si 101 cazuri de alte leziuni, fapt ce demonstreaza utilitatea unei astfel de activitati efectuate anual, mai ales in conditiile in care prevalenta cancerului cutanat este in crestere.

In paralel cu activitatea de informare si de examinare a participantilor la campanie, acestora li s-au adresat si o serie de intrebari, in cadrul unui chestionar. Astfel la intrebarea „Ce v-a determinat sa participati la aceasta campanie”, 23,8% au raspuns ca au multe alunite, 6,2% ca au alunite recent modificate, 0,3% aveau diagnostic anterior de cancer de piele, iar 69,7% au raspuns ca au participat din dorinta de a face un control complet al alunitelor. La intrebarea „Aplicati crema protectoare cand mergeti sa va bronzati”, 16% din cei chestionati au raspuns ca niciodata nu aplica, 44,9% au raspuns „uneori”, iar 39% „intotdeauna”.

„Din nefericire, prevalenta cancerelor de piele creste, motiv pentru care consideram foarte utila campania de fata. Aceasta isi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne in stadiul incipient. Sustinem necesitatea educarii populatiei in legatura cu aceasta problema si subliniem o data in plus importanta masurilor profilactice, posibilitatile de depistare precoce a leziunilor si modalitatilor terapeutice existente in Romania si la nivel mondial” a declarat la randul sau  dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societatii Romane de Dermatologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*