Campanie pentru promovarea sănătății inimii, a studenților farmaciști

9 martie 2020 | 0 comentarii |

Astăzi a debutat campania CardioCheck, pe care studenții farmaciști din România și Republica Moldova o derulează în mediul online și offine, în perioada 9-15 martie.

 

În parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România și Forumul Naţional de Prevenţie, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România alături de cele 8 asociaţii locale membre, dar şi de studenţii farmacişti din Republica Moldova, au dat startul campaniei CardioCheck. Inițiatorii doresc astfel să lanseze un semnal de alarmă privind riscul la care se expune populaţia în lipsa unui stil de viaţă sănătos. Astfel, pentru a informa publicul larg despre principalele afecţiuni cardiovasculare – infarctul miocardic, insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică şi angina pectorală -, studenții farmaciști organizează în mediul online, pe pagina de Facebook a federaţiei, dar și în mediul offline, în perioada 9-15 martie, o serie de acțiuni destinate publicului larg. În centrele universitare în care există facultăți de Farmacie, studenții vor amenaja standuri informative, vor măsura tensiunea arterială a celor care vor dori acest lucru și vor organiza o serie de evenimente prin care vor promova mișcarea ca alternativă pentru un stil de viață sănătos. La Cluj, campania se va derula doar în mediul on-line, inițiatorii luând decizia de a amâna celelalte activități, pentru a evita riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus. De asemenea, rămâne la latitudinea reprezentanților asociațiilor de la nivelul fiecărui centru universitar decizia de a amâna anumite acțiuni programate, mai ales în contextul noilor dispoziții speciale trasate de autorități.

 

Campania studenților farmaciști vine în contextul în care principala cauză de mortalitate la nivel mondial este reprezentată de bolile cardiovasculare. În România, numărul de decese asociate bolilor cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cele cauzate de cancer, adică 60% din totalul înregistrat la nivel naţional, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Numărul alarmant de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu boli din această sferă plasează România pe locul 4 într-un top european, după alte ţări din Europa de Est. Îngrijorător este faptul că principalii factori de risc în apariţia acestor boli pot fi ţinuţi sub control prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat, dar şi a monitorizării stării de sănătate în mod regulat. Sperăm ca prin intermediul acestor activităţi desfăşurate să atragem atenţia publicului larg asupra importanţei unui stil de viaţă sănătos şi a monitorizării constante a stării de sănătate”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

 

În același document sunt menționate și principalele schimbări care trebuie operate în stilul de viață pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de natură cardiovasculară.  În capul listei este menționat exerciţiul fizic în mod regulat, cel puţin 30 de minute, în fiecare zi, cu specificația că antrenamentul fizic sporadic şi haotic este ineficient şi poate pune în pericol sănătatea. De asemenea, renunțarea la fumat reduce la jumătate riscul cardiovascular pe parcursul unui singur an, iar consumul de alcool trebuie să fie limitat și sub semnul moderației.

Mai este menționată alimentația echilibrată, din care nu trebuie să lipsească cereale integrale, fructe şi legume zilnic, peşte de cel puţin două ori pe săptămână şi un procent cât mai scăzut de grăsimi. Nu în ultimul rând,  monitorizarea frecventă a tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol şi trigliceridelor din sânge este o altă măsură preventivă recomandată de studenții farmaciști.

Aceștia subliniază că îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei prin educarea publicului larg cu privire la diferite patologii şi prevenţia lor este unul din obiectivele principale stabilite la înființarea organizației pe care o reprezintă.

 


Adaugati un comentariu


 

*