Măsuri speciale, mai drastice, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în țară

La secția de urgențe a SJU Buzău au fost adusă aseară o pacientă suspectă că ar fi contractat infecția, iar medicii așteaptă rezultatele testelor de la București.

 

O serie de măsuri speciale, fără precedent în ultimii 30 de ani, au fost dispuse de autorități, în condițiile în care numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 15 și au fost confirmate și primele două cazuri în București. Aceste măsuri au intrat în vigoare începând de ieri, iar altele sunt puse în aplicare de astăzi.

Astfel, până la sfârșitul acestei luni sunt interzise orice manifestări publice sau private la care participă peste 1.000 de persoane, indiferent dacă aceste evenimente au loc în spații închise sau deschise. Decizia este una fermă, autoritățile anunțând că nu vor fi admise nici un fel de excepții, iar condițiile nu vor fi supuse niciunei negocieri, indiferent de tipul manifestării și de organizatori. Totodată, evenimentele la care se estimează participarea unui număr mai mic de persoane se pot organiza doar cu aprobarea direcțiilor de sănătate publică locale. În acest sens, acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupele de vârstă ale participanților, modalitatea în care aceștia ajung la eveniment și durata deplasării, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane care să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Începând de astăzi la prânz, până pe 23 martie, sunt suspendate și toate zborurile spre și dinspre Italia.  În același timp, cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a avertizat că persoanele care intră în țară pe la punctele de frontieră și nu declară corect țara din care vin vor fi acuzate de fals în declarații și vor suporta consecințele legale.

 

Măsuri speciale au fost dispuse și în cazul spitalelor, fiind aplicabile în cazul tuturor unităților sanitare din țară. Astfel, până la data de 31 martie, studenții la Medicină și Farmacie nu vor mai efectua stagii de practică în spitale, cu excepția unor acțiuni de voluntariat, în sprijinul personalului medical. Tot în această perioadă nu se mai permit vizitele aparținătorilor în spitale.

A fost realizată și aprobată și procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de coronavirus în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a Comitetului județean pentru Situații de Urgență, în cazul în care într-o unitate școlare apare un caz de infectare cu noul coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică a mai precizat că autoritățile nu eliberează certificate medicale de „om sănătos”,  iar pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

 

Între timp, la Spitalul Județean de Urgență Buzău a ajuns, aseară, o pacientă în vârstă de 73 de ani, care s-a întors pe data de 2 martie din Italia, unde a călătorit în regiunea Rimini, declarată zonă galbenă de risc pentru infecția cu noul coronavirus. La data la care femeia a călătorit în această regiune din peninsulă, situația în zona respectivă nu era atât de gravă, însă ipoteza ca aceasta să fie infectată este luată în serios de către medici.

Pptrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, pacienta a început să se simtă rău aseară, prezentând febră și vărsături, motiv pentru care a sunat la 112. Aceasta a fost preluată de un echipaj de la Ambulanță care a transportat-o cu izoleta la Spitalul Județean, unde i-au fost recoltate probe care au fost trimise la Institutul Matei Balș, pentru a se stabili dacă femeia este sau nu infectată cu coronavirus. Până la aflarea rezultatelor aceasta este internată într-un salon izolat, în cadrul unității medicale.

La nivel național au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus, iar 5 dintre persoanele diagnosticate deja s-au vindecat. Ceilalți pacienți care sunt încă purtători ai virusului, sunt internați în centrele medicale din   Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova și București. Starea lor  este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție de către personalul medical, întrucât, în cazul lor, virusul este mai periculos.

 


Adaugati un comentariu


 

*