Noi măsuri pentru perioada stării de urgență, dispuse prin ordonanță militară

Piețele agroalimentare și centrele de asistență socială trebuie să rămână deschise în continuare și se suspendă exportul unor cereale și produse de panificație.

 

Aseară a fost emisă o nouă ordonanță militară, ale cărei prevederi au fost anunțate, ca de obicei, de ministrul de Interne, Marcel Vela, împreună cu secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat. Este a opta ordonanță militară emisă de autorități de la decretarea stării de urgență, în care sunt prevăzute noi situații în care este permisă circulația în afara locuințelor, dar și o serie de restricții în ceea ce privește exporturile și zborurile către Spania.

De asemenea, conform prevederilor Ordonanței Militare nr.8, cetățenii nu trebuie să se mai teamă că la un moment dat se vor închide și piețele agroalimentare, întrucât documentul legislativ impune ca acestea să rămână deschise pe toată perioada stării de urgență, pentru agricultorii care au certificat de producător, cu condiția respectării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu Covid-19. Rămân deschise în această perioadă și unitățile fitofarmaceutice.

Ordonanța impune, totodată, obligativitatea funcționării în continuare a centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor   vârstnice,  centrelor   rezidenţiale   pentru   copii   şi   adulţi,  cu   şi   fără dizabilităţi.

 

Începând de aseară, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanțe, este premisă  circulația în afara locuinței sau a gospodăriei și pentru persoanele care desfășoară activități de pescuit comercial și acvacultură, care se pot deplasa pentru astfel de activități, dar și pentru comercializarea produselor. Același lucru este valabil și în cazul apicultorilor, cărora le este permisă deplasarea spre și dinspre stupină, aceștia trebuind să aibă asupra lor adeverința de apicultor sau orice alt document prin care să își poată dovedi această calitate.

Veste bună și pentru proprietarii de autovehicule, dar și pentru cei care, în această perioadă, doresc să își cumpere o mașină, în condițiile în care repararea autovehiculelor sau achiziția nu erau menționate în ordonanțele precedente ca motive întemeiate pentru a părăsi locuința sau gospodăria. Ordonanța Militară nr. 8 permite acest lucru, posesorii de autovehicule putându-se deplasa la unitățile specializate pentru reparații sau pentru achiziția de piese, iar cei care doresc să își cumpere o mașină având „undă verde” pentru a ieși din casă în acest scop.

 

Ordonanța conține și unele restricții care se referă în mod special la exportul anumitor produse considerate vitale pentru aprovizionarea populației cu alimente în această perioadă. Astfel, pe toată durata stării de urgență, se suspendă și se interzice exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, faina de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, biscuiți, turte și alte reziduuri din domeniul de panificație, aceste produse urmând a fi direcționate către piața internă. Astăzi, premierul Orban a venit cu precizarea că „suspendarea, pe perioada stării de urgență, a exportului de cereale și a altor produse agricole nu se aplică și în cazul țărilor din Uniunea Europeană”.

Prin aceeași ordonanță s-a prelungit cu încă 14 zile interdicţia zborurilor spre Spania, prevedere ce intră în vigoare pe data de 14 aprilie, când expiră precedenta interdicție impusă tot pentru o perioadă de două săptămâni. Tot cu referire la transportul aerian, noua ordonanță prevede ca fiecare zbor să fie avizat de Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică, chiar și pentru aeroporturile care sunt în subordinea autorităților județene.

Prin noua ordonanță se recomandă autorităților administrațiilor publice locale să monteze soluții dezinfectante la intrarea în imobilele cu destinația de locuințe colective, în completare la prevederile unei ordonanțe anterioare care obliga autoritățile să monteze astfel de dispozitive în scările blocurilor, fiind scăpate din vedere celelalte categorii de imobile utilizate ca locuințe colective.

Nu în ultimul rând, ministrul de Interne a anunțat că în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare Paștelui catolic și celui ortodox, operatorii economici își pot prelungi programul în funcție de necesități.

 


Adaugati un comentariu


 

*