Maladia Alzheimer poate fi prevenită prin mai multă mișcare

11 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Un hormon secretat de corp în timpul exercițiilor fizice s-a dovedit că are efecte benefice în ameliorarea capacității cognitive.

 

Printre multiplele beneficii dovedite pe care mișcarea le are asupra sănătății se numără și îmbunătățirea capacității cognitive, ceea ce duce la o diminuare a riscului apariției maladiei Alzheimer.

Experimentele realizate pe șoareci de laborator au relevat faptul că un hormon pe care corpul îl secretă în cantități mai mari în timpul practicării exercițiilor fizice, denumit Irisin, ar putea preveni pierderea memoriei legată de boala Alzheimer prin efectele pe care le are asupra creierului.

Cercetătorii  Universitatea Federală din Rio de Janeiro şi Universitatea din Columbia, care au realizat astfel de experimente, au explicat că atunci când corpul face efort, țesutul muscular eliberează hormonul Irisin, care intră în circulaţia organismului şi este capabil să amelioreze capacitatea cognitivă.

 

Autorii principali ai studiului, Ottavio Arancio, Sergio Ferreira şi Fernanda de Felice, au demonstrat că o creştere a secreţiei hormonului Irisin precum şi a proteinei precursoare, FNDC5, reduce deficitul de memorie şi de învăţare la şoarecii cu Alzheimer. Cercetătorii au observat, de asemenea, că atunci când se bloca apariţia acestei substanţe în creierul şoarecilor bolnavi se pierdeau efectele cognitive benefice rezultate de pe urma efortului fizic.

Autorii studiului au mai subliniat că, deşi se ştie că exerciţiile fizice ameliorează capacităţile cognitive şi întârzie apariţia tulburărilor neurodegenerative, este nevoie de studii adiţionale pentru a înţelege mai bine modul în care hormonul Irisin interacţionează cu creierul.

Ei au precizat, totodată, că este nevoie de mai multe cunoştinţe pentru a evalua dacă această proteină are acelaşi efect benefic şi asupra oamenilor.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*