Producătorii infirmă zvonurile referitoare la dispariția medicamentelor uzuale din farmacii

Aceștia spun că livrările de materii prime din China au început să revină la normal, pin urmare nu există motive de îngrijorare iar pacienții nu trebuie s-și facă stocuri de medicamente.

 

După ce anunțau la finele lunii trecute că prețurile medicamentelor produse în România nu vor crește în contextul epidemiei de coronavirus, reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au revenit cu noi precizări pentru a infirma un alt zvon alarmist lansat în spațiul public în ultima perioadă. Acesta se referă la iminenta dispariție de pe piață a unor medicamente uzuale cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, din cauza restricțiilor impuse importului de materii prime din China. Pentru a nu crea panică inutil, PRIMER a anunțat că toate livrările de materii prime pentru industria farmaceutică, provenite din China au început să revină la normal. Într-un comunicat al organizației se precizează că unii producători din China au fost rechiziţionaţi de guvern pentru a fabrica medicamente care se adresează tratamentului simptomelor bolii provocate de Covid-19, însă aprovizionarea producătorilor din Uniunea Europeană, implicit din România, nu este afectată în mod semnificativ. Ce-i drept, transporturile se fac cu oarecare dificultate, întrucât materiile prime sunt trimise cu prioritate către India, care este al doilea mare producător din industria farmaceutică, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Europeană a Medicamentului şi Uniunea Europeană monitorizează o listă de 33 de substanţe prioritare – antibiotice, antidiabetice, antivirale şi antiepileptice – pentru a identifica potenţiale riscuri de aprovizionare şi a elabora planuri de continuitate de livrare din alte surse.

 

Totodată, în legătură cu o listă de materii prime care au fost restricţionate de la livrări de către producătorii de din India, care a început să circule în spațiul public, PRIMER face precizarea producătorii de medicamente din România nu se aprovizionează cu materii prime din India, astfel încât nu sunt semnalate discontinuităţi în producţie pentru paracetamol, antibiotice, antivirale, antiparazitare, hormoni. Spre exemplu, în cazul paracetamolului şi al ibuprofenului, exista 4 fabrici în România care produc normal aceste preparate, existând stocuri de materii prime până în perioada iulie-august.

Prin urmare, nu există nici un risc ca aceste medicamente să dispară de pe piață, iar în această situație nu are rost ca populația să ia farmaciile cu asalt pentru a-și face stocuri.

 

PRIMER avertizează că o astfel de practică este inutilă, dar și periculoasă în același timp. Achiziționând cantități mari de medicamente de care nu au neapărată nevoie, clienții nu fac decât să golească stocurile farmaciilor, iar persoanele care ar avea într-adevăr nevoie de medicamentul respectiv riscă să nu îl mai găsească. În plus, medicamentele au un termen de valabilitate, așa că nu pot fi păstrate în casă ani la rând, până când cumpărătorul ar avea la un moment dat nevoie de ele. Mulți nu sunt atenți la acest detaliu foarte important, așa că nu vor face decât să-și pună mai mult sănătatea în pericol administrându-și un medicament expirat.

Producătorii mai explică faptul că 90% dintre medicamentele uzuale au un înlocuitor și chiar dacă s-ar întâmpla ca unul dintre ele să nu se mai găsească, medicul sau farmacistul poate recomanda un alt medicamente similar.

PRIMER recomandă, de asemenea, prudenţă în achiziţionarea unor preparate cărora li se face reclamă pe internet sau social media şi despre care se spune că tratează infecţia cu Coronavirus. După cum s-a mai menţionat, deocamdată nu există tratament sau vaccin împotriva infecţiei cu Coronavirus, astfel că în cel mai bun caz se poate vorbi despre o escrocherie. Recomandăm ca, înainte de utilizarea oricărui preparat la care i se face o astfel de reclamă, să fie întrebat medicul sau farmacistul”, se mai arată în comunicatul organizației.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*