Epidemia de coronavirus riscă să bage în criză industria farmaceutică din România

17 februarie 2020 | 0 comentarii |

Producătorii de medicamente spun că asistăm la o adevărată „explozie” a prețurilor materiilor prime, care constituie o nouă povară, alături de majorarea taxei clawback.

 

Chiar dacă nu avem cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus în România, iar singurul român infectat se află la mii de kilometri, în Japonia, epidemia care a izbucnit în China are efecte nedorite și în țara noastră. Săptămâna trecută, cea mai mare problemă părea să fie găsirea măștilor de protecție și scumpirea acestora, la unele farmacii, de cinci-șase ori. Pe termen lung, întreaga economie va fi afectată, indirect, la fel ca în toată lumea, dar efectele vor fi resimțite și direct, de producătorii de medicamente cu fabrici în România, iar pacienții vor fi victime colaterale, pentru că se prefigurează o nouă criză a medicamentelor pe piață.

Semnalul de alarmă vine din partea Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară, și care a anunțat că pentru prima jumătate a acestui an se prefigurează o criză iminentă a medicamentelor fabricate în România.

Producătorii spun că deja întâmpinau greutăți din cauza taxei clawback, aflată în continuă creștere, iar în prezent a apărut o nouă problemă majoră generată de o „explozie” a prețurilor materiilor prime produse în China, pe fondul epidemiei care afectează această țară.

 

Dragoș Damian

Pentru că este imposibil de controlat din țară prețurile materiilor prime, producătorii de medicamente spun că o soluție pentru a contracara parțial  efectele crizei care se întrevede, pentru lunile următoare, este oprirea creșterii taxei clawback, iar în acest context fac un nou apel către autorități și politicieni să  trateze cu maximă responsabilitate găsirea unei soluții în acest sens, cât mai rapid cu putință.

În mai puţin de două săptămâni, am asistat la o explozie a preţurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu coronavirus din China. Deşi încă nu există sincope de aprovizionare, preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China, pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la mulţi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie”, a declarat Dragoş Damian, directorul executiv al organizației.

 

Acesta a reamintit că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2015, în timp ce taxa clawback se estimează că va urca până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul I din 2020, iar majorarea prețurilor materiilor prime importate din China va pune și mai multă presiune pe producătorii autohtoni de medicamente.

Solicităm partidelor politice să nu ducă accesul pacienţilor la medicamente ieftine şi viitorul fabricilor de medicamente din ţară în disputa politica din prezent şi să acţioneze cu responsabilitate, pentru a anticipa criza medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie. Am prezentat politicienilor o formulă de compromis pentru 2020 pentru taxa clawback, şi anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară. O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar şi va permite continuarea producţiei în ţară a unor medicamente esenţiale pentru 8 milioane de romani, permiţând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China”, a mai precizat directorul executiv al PRIMER.

 

Îngrijorările întregii lumi cresc pe zi ce trece, temutul virus apărut la finalul anului 2019 în Wuhan, China răspândindu-se cu repeziciune pe întreg globul. Până acum, datele oficiale arată că sunt aproape 71 000 de oameni infectați, iar aproape 1.770 au murit, dar autoritățile chineze susțin că numărul îmbolnăvirilor este în scădere, chiar dacă un cunoscut epidemiolog din Hong Kong a avertizat, înaintea participării experților OMS la întâlnirea de la Geneva, că noua epidemie de coronavirus ar putea afecta 60% din populația globului, dacă va fi scăpat de sub control.

Datele oficiale sunt însă puse sub semnul întrebării din cauza regimului de la Beijing, care controlează strict informațiile în legătură cu posibila pandemie, dar și pentru că oamenii de știință încă nu au determinat cu exactitate impactul virusului ucigaș. Au fost înregistrate decese și în afara Chinei – în Filipine, Japonia și Hong Kong, iar sâmbătă a fost înregistrat și primul deces din Europa – un turist chinez în vârstă de 80 de ani a murit în Franța. Un alt bărbat, de 65 de ani, a murit duminică, în Taiwan.

 

Specialiștii spun că virusul se extinde, în principal, de la o persoană la alta, prin contact direct, dar și de la o distanţă de aproximativ 1,8 metri, prin picături din tractul respirator, eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte.

De asemenea, COVID-19 se transmite prin atingerea unor suprafeţe contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii, dar există și riscul transmiterii de către persoane care nu manifestă încă simptome dar care pot genera mici particule infectate prin simpla respiraţie.

Printre simptomele care caracterizează noul coronavirus se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile grave, infecţia poate duce la pneumonie, iar în stadiul final este afectat sistemul renal și celalalte organe, astfel că riscul de deces crește considerabil.

Pentru a preveni contaminarea, medicii recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun sau curățarea acestora cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool, ori de câte ori atingem obiecte pe care le-au atins și alte persoane, acoperirea gurii și nasului atunci când strănutăm sau tușim, evitarea contactului cu persoane care manifestă simptome de răceală și gripă dar și cu animalele vii și suprafețele atinse de acestea, iar în caz de tuse agresivă, febră și respirație îngreunată se recomandă consultarea medicului.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*