Buzăul ar putea avea un heliport pentru urgențele medicale
De luna viitoare, elicopterele SMURD nu vor mai putea ateriza pe stadionul de atletism, care va intra în renovare, după care urmează să primească acreditare internațională, ceea ce nu va mai permite să fie utilizat în alte scopuri.
La începutul acestui an, ministrul de Interne, Marcel Vela, anunța că se intenționează înființarea, la nivelul fiecărui județ, a unui heliport pentru urgențele medicale, pe care elicopterele SMURD să poată ateriza atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. La o lună după anunțul ministrului, autoritățile județene buzoiene au demarat demersurile pentru identificarea unui spațiu corespunzător pe care să poată fi amenajat un astfel de heliport.
În acest scop, reprezentanții Prefecturii au avut mai multe consultări cu cei ai instituțiilor abilitate și au fost analizate mai multe posibile soluții. Până acum, elicopterele SMURD trimise la Buzău pentru a prelua pacienți în stare gravă aterizau pe terenul cu gazon din incinta stadionului de atletism, însă acest lucru nu va mai fi posibil după 1 martie, întrucât stadionul va intra în renovare.
După finalizarea lucrărilor, stadionul urmează a primi acreditare internațională, iar din această cauză nu va mai putea fi folosit pentru aterizarea elicopterelor SMURD, astfel că se impune urgentarea găsiri unei soluții.
A mai fost propusă varianta ca elicopterele să aterizeze în incinta scolii de aviație de la Boboc, însă nici aceasta nu a fost agreată, dată fiind distanța față de municipiu și faptul că, pe timpul iernii, drumul către unitate se înzăpezește, fapt ce ar împiedica accesul ambulanțelor care transportă pacienții de la Buzău către locul de aterizare al aeronavei. Esențial este ca pacienții să fie preluați cât mai rapid, astfel că heliportul trebuie să se afle în oraș sau cât mai aproape, iar în acest sens a fost identificat un teren de 200 de metri pătrați aflat în incinta Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen, care funcționează în spațiul fostului Liceu de Poliție din municipiu.
Terenul a fost testat anul trecut, cu ocazia unei acțiuni de promovare a profesiei militare, când un elicopter a aterizat fără probleme pe platoul instituției. Bineînțeles că asta s-a întâmplat după ce personalul tehnic de specialitate a studiat terenul în prealabil și a stabilit că elicopterul poate ateriza și decola în condiții de maximă siguranță.
Totodată, specialiștii au apreciat că terenul oferă suficient spațiu pentru aterizarea a trei elicoptere EC 135 de tipul aeronavelor SMURD folosite pentru misiuni medicale.
Într-un comunicat al Prefecturii se precizează că înființarea unui heliport în incinta Centrului Schengen ar presupune o investiție minimală, reprezentată de asfaltarea căii de acces și a platoului pe care ar urma să aterizeze elicopterele, precum și instalarea unui sistem de iluminare care să facă posibile și misiunile pe timp de noapte. Un alt avantaj îl constituie faptul că heliportul ar fi permanent securizat și supravegheat, dat fiind că s-ar afla în incinta unei unități a Ministerului de Interne, dotată cu sistem de supraveghere video și baiere perimetrale, având totodată asigurată pază cu personal propriu 24 de ore din 24.
Prin urmare, propunerea autorităților buzoiene a fost trimisă Ministerului de Interne pentru a fi analizată, în vederea alocării sumelor necesare pentru amenajarea heliportului, iar dacă aceasta va fi agreată, lucrările ar trebui demarate cât mai rapid, dat fiind faptul că peste puțin timp nu va mai fi posibilă preluarea aeriană a pacienților aflați în stare gravă, iar vremea pare să permită efectuarea lucrărilor necesare.