IGSU va începe în acest an procedura de preluare a unităților SMURD civile

Astfel de unități mai există în 5 județe, iar primăriile care le administrează nu le mai pot finanța activitatea.

 

Prezent la Târgu Mureș pentru inaugurarea unui nou punct de intervenție al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din județ, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că în cursul acestui an vor fi demarate procedurile privind preluarea unităților SMURD civile de către Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Conform acestuia, astfel de unități mai există în cinci județe, fiind finanțate din fondurile locale ale primăriilor însă, în ultimii ani, reprezentanții administrațiilor locale s-au plâns în numeroase rânduri că nu mai au fonduri suficiente pentru a plăti salariile paramedicilor și a suporta celelalte cheltuieli de funcționare.

Din această cauză, unitățile SMURD civile din județul Iași, deja s-au desființat, iar unitățile similare din celelalte județe sunt în pericol de a avea aceeași soartă, singura soluție salvatoare fiind preluarea acestora de către IGSU. Raed Arafat a precizat că aceste unități au fost înființate înainte de apariția actualei legi care reglementează funcționarea SMURD și au rămas în administrarea autorităților locale, în timp ce noile unități, înființate după apariția legii, fac parte din structura inspectoratelor pentru situații de urgență, activitatea fiindu-le susținută din fondurile Ministerului de Interne. Cele mai multe unități civile au mai rămas în județul Mureș, din partea autorităților de aici venind și propunerea legislativă privind preluarea acestora de către IGSU.

 

Pe locurile următoare sunt județele Hunedoara și Sibiu,  apoi Arad și Maramureș, însă Raed Arafat spune că la nivelul județului Mureșdacă s-ar desfiinţa echipele acestea, pleacă cam 60% din echipele SMURD-ului din judeţ”. Echipele din cadrul acestor unități au ajuns să aibă chiar și 1.400 de intervenții, fiecare în parte, iar secretarul de stat a precizat că, în cazul în care unitățile civile din județ s-ar desființa „ar muri oameni imediat”.

Inițiativa legislativă plecată din acest județ a ajuns în Parlament, înaintată de Ministerul de Interne, proiectul primind vot favorabil în Camera Deputaților și urmând să fie dezbătut în Senat. „În ultimii doi ani am început să avem presiuni din partea primăriilor că nu mai pot să susţină aceste echipaje. Judeţul Iaşi le-a desfiinţat integral, de exemplu, şi am pierdut puncte de lucru acolo. Într-o analiză, singura soluţie era să preluăm aceste echipe la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Proiectul a ieşit de la Camera Deputaţilor cu vot unanim şi urmează să treacă prin Senat, unde sper să nu fie nici o problemă acolo. Asta înseamnă că în cursul acestui an vom începe procedura de preluare”, a anunțat secretarul de stat.

 

În această dimineață, Raed Arafat a participat la o altă festivitate, prilejuită, de această dată, de operaționalizarea primei autospeciale de terapie intensivă mobilă, la nivelul ISU Sălaj. Acesta era singurul județ din zona de nord-vest care nu dispunea de o astfel de ambulanță, vehiculul devenind disponibil chiar de azi. Ambulanța va fi deservită atât de medici din Zalău, cât și de specialiști de la Cluj și Oradea.  Aceștia vor avea la dispoziție și spații de cazare, secretarul de stat precizând că la acest capitol, județul se confruntă cu o lipsă de personal, motiv pentru care s-a și apelat la medici din celelalte județe.

În Sălaj va sosi în curând și elicopterul SMURD care va deservi zona de nord-vest, în condițiile în care discuțiile pe această temă se poartă din 2014. Heliportul și hangarul destinate aeronavei vor fi în localitatea Jibou, lucru stabilit de 5 ani, Raed Arafat anunțând azi că există fondurile necesare pentru realizarea platformei de aterizare, singura structură care mai lipsea.

Elicopterul SMURD, a cărui valoare se ridică la peste cinci milioane de euro, va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud. „Dacă se face platforma, şi am înţeles că în două-trei luni se finalizează totul, anul acesta vom activa şi elicopterul în judeţul Sălaj, care va deservi zona de nord-vest. Eu cred că în cursul acestui an, dacă totul merge bine, vom reuşi să operaţionalizăm punctul. Banii înţeleg că sunt alocaţi, deci de aici nu mai avem probleme care să ne oprească”, a mai declarat Raed Arafat.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*