Unitățile SMURD civile pot fi preluate de inspectoratele pentru situații de urgență

Legea, așteptată de câțiva ani de zile, a fost promulgată de președinte, într-un moment în care aceste unități erau la un pas de a se desființa.

 

Paramedicii subunităților SMURD civile care mai funcționează în județele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu, dar și locuitorii din zonele deservite de acestea, pot răsufla ușurați, pentru că respectivele unități vor scăpa de pericolul desființării din lipsă de finanțare.

În țară mai există 30 de astfel de subunități, care au rămas în subordinea autorităților locale, încă de la momentul înființări serviciului. Inițial, SMURD a funcționat în județul Mureș, apoi s-a extins în alte câteva județe, cu susținerea financiară a administrațiilor locale. Între timp, au fost înființate unități în fiecare județ, acestea funcționând în cadrul inspectoratelor pentru situați de urgență, în subordinea Ministerului Administrației și Internelor.

În paralel au continuat să funcționeze și unitățile din subordinea administrațiilor locale, însă din 2017, primăriile au început să aibă tot mai mari dificultăți în a le susține financiar.

 

În aceste condiții, o unitate civilă SMURD din localitatea Podu Iloaiei, județul Iași s-a desființat în urmă cu trei ani, din cauza lipsei finanțării. Celelalte 30 de unități similare care au mai rămas în județele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu riscau să aibă și ele aceeași soartă.

Un semnal de alarmă în acest sens a fost lansat de autoritățile locale din Arad, în urmă cu doi ani, unde unitățile civile SMURD de la Nădlac și Vinga funcționau la cote de avarie, pentru că primăriile nu mai aveau bani să suporte cheltuielile necesare.

În aceste condiții a apărut inițiativa preluării celor 30 unități civile de către inspectoratele pentru situații de urgență, susținută atât de paramedici și autoritățile locale din cele 5 județe, cât și de Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, și fondatorul SMURD.

 

În urma demersurilor făcute de primarii localităților din Mureș, unde funcționează cele mai multe din cele 30 de unități civile SMURD, în primăvara anului trecut, Ministerul de Interne a înaintat și un proiect de lege în Parlament, care prevedea demararea unui program prin care unitățile civile SMURD să fie preluate de minister, la fel ca si celelalte unități din țară.

Acesta a fost aprobat și a ajuns la promulgare, însă președintele l-a trimis la reexaminare, din cauza unor neconcordanțe legislative. Proiectul a fost reexaminat și aprobat în Parlament în forma sa actualizată, iar zilele trecute, legea a fost promulgată și de președinte.

Astfel, cele 30 de unități civile vor trece în subordinea Ministerului de Interne, fiind preluate de inspectoratele de urgență din cele 5 județe, beneficiind de finanțare de la minister, din bugetul alocat SMURD. Totodată, personalul civil care deservește aceste unități va fi încadrat în structurile serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, fără a mai fi necesar să parcurgă cursuri de pregătire, iar salariul îl vor primi tot de la minister.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*