Raed Arafat pledează pentru preluarea de către IGSU a unităților SMURD finanțate de primării

În momentul de față există în țară 30 de astfel de unități, unele dintre ele fiind în pericol de a se desființa, pentru că administrațiile locale nu mai au fonduri suficiente pentru a plăti salariile paramedicilor și a suporta celelalte costuri.

 

Cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a Ambulanței, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat, a adus în discuție și problema subunităților SMURD din țară, care funcționează cu fonduri alocate de administrațiile locale. La acest moment, continuarea activității unora dintre aceste subunități este pusă sub semnul întrebării, întrucât primarii din localitățile în care acestea funcționează se plâng că fondurile alocate nu le mai ajung pentru a le finanța activitatea, iar în aceste condiții, unitățile ar putea fi închise. Deja acest lucru s-a întâmplat în cazul fostei unități de la Podu Iloaiei, din județul Iași, care a fost desființată la finele anului trecut, iar alte două unități din județul Arad sunt în pericol de a avea aceeași soartă până la sfârșitul acestui an, problemele de natură financiară fiind comune și pentru celelalte subunități care mai funcționează în țară și sunt finanțate din bugetele locale.

La jumătatea acestei luni, problema a fost adusă din nou în atenția publică de primarii localităților arădene Nădlac și Vinga, acolo unde funcționează cele două subunități aflate în pragul colapsului, cei doi edili cerând autorităților centrale să facă demersurile necesare pentru ca acestea să fie preluate de Ministerul de Interne, în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

Raed Arafat

Prezent la Alba Iulia, unde au avut loc manifestările dedicate împlinirii a 112 ani de la înființarea Serviciului de Ambulanță din România, Raed Arafat a precizat că preluarea de către IGSU a acestor unități este cea mai viabilă soluție pentru salvarea acestora de la desființare.

După închiderea unității de la Podu Iloaiei, în țară au mai rămas 30 de unități SMURD finanțate de autoritățile locale, acestea funcționând în mare parte în zonele rurale, din județele Arad, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi Iaşi. „Când am înfiinţat SMURD-ul au fost două tipuri de echipaje. Un număr mic de echipaje civile a fost cofinanţat de autorităţile locale. Ce înseamnă asta? Că un grup de primării au plătit personalul pe care l-am instruit şi, după aceea, maşină, combustibil, tot, vine de la bugetul de stat, prin UPU sau prin ISU. Începând cu anul ăsta, chiar sfârşitul anului trecut, aceste echipaje civile au început să aibă probleme, primăriile ridicând problema că ele nu mai pot să finanţeze salariile personalului. Soluţia optimă, din punctul nostru de vedere, este preluarea personalului la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Acest lucru trebuie făcut pe baza unui act legislativ şi la asta lucrăm acum, ca să vedem care este soluţia urgentă pe care o putem să o facem, ca să nu pierdem în jur de 30 de echipaje”, a declarat Raed Arafat.

 

Cu aceeași ocazie, acesta a vorbit și de mult așteptate reînnoire a parcului auto din dotarea Serviciului de Ambulanță și al SMURD, achiziția de noi ambulanțe constituind chiar și mărul discordiei într-un scandal pe care l-a avut anul trecut cu fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog. Secretarul de stat a precizat că, la momentul actual, circa 90% dintre ambulanțele din dotarea celor două servicii ar trebui scoase din uz, fiind uzate atât fizic, cât și moral. Ultima achiziție majoră de ambulanțe a fost făcută în perioada 2007-2008, iar cele 1.500 de ambulanțe cumpărate atunci au ajuns la finalul perioadei de exploatare avand deja sute de mii de kilometri la bord, unele depășind chiar milionul de kilometri.

„Noi sperăm că anul ăsta, după ce ne-am consultat inclusiv cu doamna ministru Sorina Pintea, o să ajungem în țară, cel mai probabil, cu 500 de ambulanţe de diferite tipuri. Până la sfârşitul anului viitor, numărul total de ambulanțe pe care le vom lua prin primul proiect pe fonduri europene, care e în jur de 120 de milioane de euro, este de 1.250 de vehicule, pentru Ambulanţă şi pentru SMURD. Asta va fi anul acesta şi anul viitor şi sper ca primele sute din ele să ajungă până în luna decembrie”, a decarat Raed Arafat, adăugând că procedura de licitaţie a demarat în vara anului trecut, după ce Guvernul a stabilit ca entitate de achiziţii centralizată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*