Raed Arafat a castigat „razboiul ambulantelor”

12 octombrie 2017 | 2 comentarii |

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor a primit sarcina de a coordona achizitia celor 2.200 de masini care vor ajunge la Serviciile judetene de Ambulanta si SMURD.

 

Una dintre revendicarile sindicalistilor de la Ambulanta, care au iesit ieri pentru prima data in strada pentru a picheta sediile ministerelor Sanatatii, al Muncii si al Finantelor, este pe cale de a fi rezolvata. Dupa sedinta de guvern de ieri, asa dupa cum le daduse asigurari si ministrul Sanatatii, cu care au purtat discutii in urma actiunii de protest, este pe cale sa fie rezolvata. Este vorba despre solicitarea privind innoirea parcului auto, sindicalistii reclamand faptul ca ambulantele cu care sunt nevoiti sa plece in misiuni sunt vechi si insuficiente.

Coincidenta sau nu, chiar in ziua in care sindicalistii de la Ambulanta au protestat in Capitala, pe ordinea de zi a sedintei de guvern s-a aflat si hotararea referitoare la achizitia de ambulante noi, un subiect controversat, care le vremea lui a generat un adevarat razboi al declaratiilor intre ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si secretarul de stat in MAI, Raed Arafat. Bodog anuntase, la finele lunii mai, ca ministerul pe care il conduce va achizitiona ambulante noi, mentionand totodata ca protocolul incheiat in acest sens cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta nu mai era valabil.

Anuntul a fost urmat de replica secretarului de stat Raed Arafat care a sustinut ca sarcina achizitionarii de ambulante revine Departamentului pentru Situatii de Urgenta, pe care il coordoneaza, reclamand chiar si acte de sabotaj venite din parte functionarilor Ministerului Sanatatii.

 

A fost nevoie ca premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu, sa intervina pentru a media conflictul dintre cei doi, invitandu-i la discutii si luand decizia ca sarcina sa fie trecuta in seama Secretariatului General al Guvernului, impacand astfel „si capra si varza”. Intre timp, lucrurile au avansat, iar ieri a fost aprobata hotararea de guvern care creaza cadrul legal pentru achizitia in sistem centralizat a 2.200 de ambulante, care vor intra atat in dotarea serviciilor judetene de Ambulanta cat si a unitatilor SMURD.

Hotararea a fost adoptata cu sindicalistii de la Ambulanta in strada, premierul Mihai Tudose declarand in acest context ca „acesta a fost un mesaj si pentru sindicatele de la Ambulanta, care sunt in strada, prin doua locuri din Bucuresti. Le spun si pe aceasta cale ca au dreptate, din ce spunea doamna ministru Carmen Dan, nu pot sa-si desfasoare activitatea cu echipamente mai vechi de 10 ani, care se desfac pe drum. Nu suntem noi de vina ca s-a ajuns aici, dar este un pas spre a rezolva situatia. Inteleg ca sunt primele 2.000 de ambulante, urmeaza si altele”, a spus premierul.

In cadrul sedintei de guvern, ministrul de interne, Carmen Dan, a precizat ca achizitia ambulantelor va fi facuta de IGSU, iar secretarul de stat in Raed Arafat este desemnat sa coordoneze toate activitatile care privesc finantarea, derularea procedurilor de achizitie si livrarea acestor echipamente catre cele doua servicii. Arafat castiga astfel razboiul pe care l-a avut cu Bodog pe tema achizitiei de ambulante, decizia finala a Guvernului confirmand acest fapt.

 

Din cele 2.200 de ambulante noi care vor fi achizitionate, aproximativ 500 vor fi destinate subunitatilor SMURD, fiind vorba de ambulante tip B si C, iar restul vor merge la serviciile judetene de Ambulanta din tara. Achizitia se va face printr-un program ce se va desfasura pe o perioada de patru ani si in cadrul caruia se vor achizitiona mai multe tipuri de ambulante. Concret, este vorba de  ambulante de tip A – pentru transportul pacientului neasistat, ambulante de tip B – pentru interventie si prim-ajutor si ambulante de tip C – pentru urgente medicale majore, cu medic.

La momentul actual, aproximativ 50% din autospecialele de interventie de la Ambulanta si SMURD sunt vechi, avand o perioada de utilizare de 7-10 ani. La sfarsitul lunii trecute, liderul sindicalistilor de la SAJ Buzau, asistentul medical Dan Dogaru,  declara cu privire la situatia parcului auto de la nivelul unitatii ca „deocamdata, toate ambulantele pe care le avem in dotare, cu exceptia uneia care are pus si sigiliu in garaj, sunt functionale. Cand se intampla sa se mai defecteze cate una, problema se rezolva in service. Sunt totusi masini care au parcurs sute de mii de kilometri, de multe ori pe drumuri nu foarte bune, iar un grad mare de uzura exista. Ne descurcam cum putem, cu ce avem, insa solicitam autoritatilor sa urgenteze procedura de achizitii de ambulante noi, despre care s-a tot discutat”.

 Comentarii (2)

  1. Carmen spune:

    500 de ambulanțe pt smurd și restul pt servicul de ambulanță. Toate luate prin IGSU. Dacă majoritatea sunt pt Ambulanță, de ce prin IGSU și nu prin min. Sănătății?…

  2. Sandu spune:

    Alooo… nu arafat a iesit in strada ci Ambulanta… Ambulanta nu e a lu arafat deci??? Cine a castigat???

Adaugati un comentariu


 

*