Scandal intre Bodog si Arafat, pe tema achizitiei de ambulante

28 mai 2017 | 0 comentarii |

In timp ce secrtearul de Stat in MAI a afirmat ca functionari din Ministerul Sanatatii au „sabotat” dotarea serviciilor de Ambulanta si SMURD, ministrul a declarat ca protocolul care fusese incheiat cu IGSU„nu mai era corespunzator”.

 

Olguta Vasilescu si Florian Bodog la Craiova

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Craiova, ca urmeaza sa fie demarata procedura de achizitie pentru ambulante si pentru dotarile necesare SMURD, dupa ce MS a reinnoit protocolul cu Ministerul de Interne, conform noilor proceduri de achizitie publica.

Protocolul pe care il aveam incheiat cu MAI nu mai era corespunzator, conform noii legi a achizitiilor, si i-am transmis doamnei ministru de Interne protocolul si am avut o discutie cu dumneaei si cu domnul premier, dupa care vom demara procedura de achizitie atat pentru ambulante, cat si pentru SMURD-uri”, a spus ministrul Florian Bodog, mentionand ca in prima faza vor fi aduse 100 de vehicule printr-un program-pilot al Bancii Mondiale, iar achizitia celor 3.000 de ambulante pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala va fi finantata printr-un program diferit.

 

Dr. Raed Arafat

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a reactionat, insa, printr-o postare pe contul sau de socializare, in care a afirmat ca „anuntul domnului ministru al Sanatatii, Florian Bodog, facut vineri la Craiova, referitor la achizitia ambulantelor pentru SMURD si serviciile de ambulanta, mentionand ca acordul semnat in 2016 intre cele doua ministere, cel al Sanatatii si cel al Afacerilor Interne, nu mai este valabil in baza noii legislatii, ascunde multe adevaruri nespuse si este de fapt, pentru cei care cunosc bine situatia si evolutia ei, un anunt al intarzierii achizitiilor de ambulante pentru SMURD si serviciile de ambulanta si nu al demararii procedurilor, care au fost deja demarate de fapt, dar nu sunt «agreate», dorinta fiind de a repeta totul de la zero, lasand la o parte munca realizata de comisii mixte care au muncit cateva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU”.

El a mentionat ca saptamana trecuta a trimis ministrului Sanatatii o scrisoare in care a explicat situatia si demersurile facute pana in prezent pentru dotarea serviciilor de Ambulanta si SMURD.

 

Secretarul de stat dr. Raed Arafat

Arafat sustine ca situatia din sistemul de urgenta este „fara precedent” si „incepe sa puna viata pacientilor in pericol”, iar despre aceasta l-a inforat pe ministrul Sanatatii chiar saptamana trecuta. Promitand ca la revenirea din misiunea oficiala la ONU si NATO din mexic si SUA va explica, public,cu documente, toate demersurile facute in ultimii ani si va demonstra „blocajele si modul in care am fost sabotati, in mod deosebit la nivelul Ministerului Sanatatii, si ma refer aici la functionari din cadrul Ministerului Sanatatii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de Ambulanta si SMURD”, sustine Raed Arafat, exprimandu-si speranta ca se vor gasi solutii optime de rezolvare a situatiei, considerand ca declaratiile ministrului Sanatatii „nu reprezinta solutii reale, ci doar intarzieri suplimentare si o incercare de a linisti personalul din sectorul de urgenta si mass media care preia informatiile respective ca atare la acest moment”.

Secretarul de Stat sublniaza insa ca nu vrea sa intre in polemica cu ministrul Sanatatii, dar isi exprima speranta ca „intelepciunea si interesul real pentru beneficiarii fara voie ai sistemului de urgenta sa-l determine pe domnul ministru sa-si revizuiasca abordarea, astfel incat sa putem incepe remedierea situatiei in cel mai scurt timp posibil, lasand la o parte aspectele ce nu au de a face cu realitatea”.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Reactia ministrului Sanatatii a venit imediat, printr-un comunicat de presa, dar aceasta a fost mult mai nuantata decat cea facuta vineri, la Craiova, unde a participat, alaturi de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la inaugurarea unui spital. Florian Bodog sustine ca motivele care au determinat disputa publica initiata de Raed Arafat, pe tema achizitiilor de ambulante pentru SMURD, sunt artificiale si o directa comunicare poate rezolva problema.

Il asigur pe dl secretar de stat Arafat ca am toata deschiderea si determinarea pentru identificarea solutiei adecvate, impreuna cu toti cei care au responsabilitati in aceast domeniu, pentru ca nu exista nicio rezerva sau ezitare in privinta achizitiilor de noi ambulante. Ba dimpotriva! Viziunea Guvernului este, potrivit angajamentelor din programul de guvernare, sa punem in practica un proiect major –achizitia de 3000 de noi ambulante – nu doar la nivelul SMURD, ci in toata tara, astfel incat sa nu existe localitate importanta fara ambulanta . Insa, intrega procedura trebuie sa se desfasoare cu respectarea deplina a legii si in beneficiul oamenilor. Prin urmare ma astept la o participare si contributie corespunzatoare din partea dlui Arafat”, sustine ministrul Sanatatii.

 

In acelasi comunicat se mentioneaza ca noua legislatie privind achizitiile publice, adoptata anul trecut, a facut inaplicabil protocolul dintre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne privind dotarea pentru ISGU si a determinat ANAP sa-l aprecieze corespunzator.

Urmare a acestei realitati a fost redactat si este in curs de evaluare si semnare, un nou protocol care va permite lansarea procedurii de achizitie de noi ambulante, in conditii legale”, subliniaza Florian Bodog.

Ministrul Sanatatii da asigurari ca „nu exista niciun risc, de nicio natura”, care sa determine sincope in activitatea SMURD, cu atat mai putin sa puna „in pericol viata oamenilor”. In inchierea comunicatului se mentioneaza ca ministrul Florian Bodog il asteapta pe secretarul de Stat Raed Arafat la un dialog constructiv, imediat ce acesta va reveni in tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*