A fost semnat protocolul de relocare a Spitalului Floreasca si a Spitalului de Arsi

20 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, au semnat, in aceasta dimineata, un protocol de colaborare privind identificarea si analiza solutiilor de relocare a celor doua unitati medicale, care vor fuziona si vor functiona intr-un singur spital de urgenta.

 

Mutarea Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si a Spitalului de Arsi in zona de nord a Capitalei, prinde contur. In aceasta dimineata, primarul Dan Tudorache, si ministrul Florian Bodog, au semnat Protocolul de colaborare dintre Ministerul Sanatatii și Primăria sector 1 privind identificarea si analiza solutiilor de relocare a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si a Spitalului de Arsi.

Potrivit primarului Dan Tudorache, spitalul Floreasca va fi mutat din centrul Capitalei, in zona Baneasa, pe soseaua Bucuresti-Targoviste, la numarul 10, unde se va construi un spital nou, pe un teren de peste sapte hectare, costurile urmand a fi suportate integral de Primaria sectorului 1. Odata cu relocarea, cele doua unitati medicale vor fuziona, urmand ca in noul imobil din Baneasa sa functioneze un spital de urgenta in cadrul caruia va exista si un centru de arsi.

Este nevoie sa relocam Spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, iar asta se va face in  zona de nord a Bucurestiului. Acolo va fi un spital nou, pe 7,2 hectare, un spital modern. Este o zona unde se poate construi. PUZ-ul in zona respectiva ne permite sa construim si vom construi acest spital. Noi vom veni cu partea de cladire, iar Ministerul Sanatatii vine cu partea medicala. Va fi un spital de urgenta pentru toti bucurestenii si nu numai. Spitalul Floreasca este in administrarea noastra si ni se solicita sa mai construim, dar in acest moment nu ne permite spatiul. Ca sa extindem, mergem in alta zona, dupa care relocam cele doua spitale, atat Spitalul Floreasca cat si cel de Arsi”, a declarat primarul Dan Tudorache.

 

La conferinta de presa de semnare a protocolului, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a precizat ca au existat discutii preliminare privind relocarea Spitalului Floreasca si a celui de Arsi, iar aceasta idee incepe sa prinda contur si se incadreaza strategiei Ministerului Sanatatii si Programului de guvernare de a oferi pacientilor romani conditii de spitalizare, tratament si personalului medical conditii de practica medicala la nivel european.

Va fi o cladire noua, cu facilitati de top, cu facilitati de tratament si conditii mult mai bune pentru pacienti si pentru personalul medical. In strategia Ministerului Sanatatii si in Programul de guvernare avem acest obiectiv, de acces la servicii de sanatate de calitate, terapii si aparatura de ultima ora. Acesta este motivul pentru care am constatat, impreuna cu managerul spitalului si cu Primaria, care seste administratorul celor doua cladiri, ca, practic, orice posibilitate de extindere, orice posibilitate de imbunatatire a circuitelor a fost de mult depasita la nivelul Spitalului Floreasca, iar la nivelul spitalului de Arsi, dupa cum stiti, practic s-au facut doar renovari pe sectia de Terapie Intensiva si mare lucru nu se mai poate face. Ne dorim conditii de spitalizare, de acces la tehnologii medicale de ultima ora, conditii egale cu cele din Uniunea Europeana. Acesta este motivul pentru care am salutat initiativa domnului primar Tudorache, iar Ministerul Sanatatii va fi la dispozitie, pentru derularea acestui proiect”, a spus ministrul Florian Bodog.

 

Dan Tudorache si Florian Bodog

Primaria Sectorului 1 vrea sa ridice, la marginea Bucurestiului, un spital de urgenta nou, la standarde internationale, cu spatii largi de manevra pentru ambulante, cu sali de de operatie moderne, saloane incapatoare si chiar un heliport.

Conform protocolului semnat in aceasta dimineata de Primaria Sectorului 1 si Ministerul Sanatatii, costurile totale ale investitiei sunt estimate la 200-250 de milioane de euro, suma ce include atat lucrarile de constructie cat si dotarea spitalului cu toata aparatura si dispozitivele necesare.

Cel mai generos termen de finalizare a constructiei spitalului este anul 2020, iar autoritatile spun ca in cel mult patru ani noul spital va fi functional. Primaria Sectorului 1 va da acest spital la cheie. Il va pune la dispozitia Ministerului Sanatatii fara niciun cost. Noi speram, respectand toate termenele, ca va fi gata in 3-4 ani. Dupa ce vom reloca cele doua spitale, Floreasca si de Arsi, e treaba Ministerului Sanatatii ce va face cu cele doua cladiri eliberate”, a declarat primarul Dan Tudorache. Acesta a explicat ca pe terenul noului spital se afla in prezent o cladire sociala in care sunt adapostiti circa 70 de batrani, insa acestia vor fi relocati intr-un spatiu mai nou, tinand cont ca nu beneficiaza aici de cele mai bune conditii, iar cladirea este destul de veche, fiind construita in 1970.

Bucurestenii si personalul medical al celor doua unitati medicale sunt mai sceptici in privinta respectarii acestui termen, dar spera ca ideea va fi materializata si ca in sfarsit, se va putea practica medicina la standarde internationale si in Romania.

 

Florian Bodog a spus ca cele doua spitale vor continua sa functioneze separat pana la finalizarea lucrarilor din Baneasa, insa dupa relocare, acestea vor fuziona, formand o singura unitate medicala de urgenta, care va dispune de un centru pentru arsi.

In privinta sediilor celor doua spitale, care vor fi eliberate dupa relocare, Florian Bodog spune ca acestea ar putea fi transformate in ambulatorii de specialitate, dat fiind ca la nivelul Capitalei pacientii duc lipsa unor astfel de sectii, iar listele de asteptate la ambulatoriile existente sunt mereu pline.

Bodog a vorbit si ieri despre problema pacientilor cu arsuri, spunand ca sistemul medical este depasit in ceea ce priveate capacitatea de a prelua pacientii care au suferit arsuri, dar se fac demersuri pentru a dota cu aparatura necesara unitati de specialitate din Iasi ai Timisoara. La Iasi exista un centru functional pentru arsi, insa acesta nu dispune de aparatura, iar la Timisoara exista doua-trei boxe pentru astfel de pacienti, insa nici aici nu exista dotarea necesara.

 

Spitalul Floreasca

Actualul Spital Floreasca a fost infiintat in 1934, de doctorul Nicolae Minovici. „Ideea infiintarii unui spital de urgenta ne-a preocupat imediat dupa razboi. (…) …in ceea ce priveste accidentele care au nevoie de interventii chirurgicale imediate, la cap, la torace, abdomen sau membre, mortalitatea este de aproape 70-80%, neexistand dupa-amiaza si noaptea un spital disponibil in activitate continua. Spitalul acesta nu e făcut in spirit de a concura pe celelalte, din contra le completeaza si se pune la dispozitia tuturor chirurgilor si bolnavilor pentru un ajutor eficace si urgent”, spunea doctorul Nicolae Minovici in discursul de inaugurare.

Pe atunci, intregul personal medical lucra gratuit si era la dispozitie la orice ora din noapte ar fi fost solicitat. Programul incepea in unitatea medicala la ora 14.00 si se termina la ora 6.00, dar urgentele majore erau primite si in afara orelor de lucru.

In prezent, in unitatea medicala ajung, anual, zeci de mii de pacienti.

 


Adaugati un comentariu


 

*