Ministrul Sanatatii a semnat ordinul pentru pretul citostaticelor

15 martie 2017 | 0 comentarii |

Florian Bodog a anuntat, de asemenea, ca a revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacientii cu boli grave.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Florian Bodog, ministrul Sanatatii

Asaltat de bolnavii cu afectiuni grave care se confrunta, de o buna perioada de timp cu lipsa medicamentelor care ii tin in viata, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat ca a facut primul pas pentru rezolvarea acestei probleme si a semnat un ordin prin care bolnavii de cancer vor putea primi, urgent, tratamentele de care au nevoie.

 „Am semnat doua importante ordine de ministru: un ordin de ministru privind modalitatea de stabilire a pretului pe procedura de nevoi speciale si un ordin de ministru cu privire la definirea si verificarea implementarii obligatiei de serviciu public”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Potrivit noilor reglementari, distribuitorii trebuie sa asigure, permanent, stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care il distribuie, dar si sa onoreze orice comanda justificata primita de la unitatile sanitare si farmaciile cu care se afla in relatii contractuale, in termenele de livrare.

Asociatiile de pacienti sustin insa ca din spitale vor lipsi, in continuare, multe medicamente vitale pentru bolnavii cu afectiuni grave, in special cele pentru copii, care de mai bine de un an lipsessc de pe piata, dar in ultima perioada, situatia s-a inrautatit.

 

copii cancer3Ministrul Sanatatii a comunicat ca a semnat, totodata, un ordin prin carecele cinci medicamente de care era vorba care erau pe lista de asteptare”, vor putea ajunge la pacienti, urmand ca saptamana viitoare sa semneze un nou ordin, pentru alte medicamente. Din cauza vechiului ordin, spitalele nu puteau cumpara medicamentele vitale pentru pacienti, desi unele dintre ele sunt in depozitul Companiei Nationale Unifarm, pentru ca ministrul Sanatatii nu a stabilit pretul de achizitie, iar unitatile medicale nu le-au putut comanda.

Ministrul Bodog spune ca a cerut directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa monitorizeze permanent situatia rulajului medicamentelor pentru care s-au inregistrat disfunctionalitati in aprovizionare.

Totodata, prin Ordinul de ministru care reglementeaza achizitia unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de institutiile si structurile cu atributii in domeniu in vederea imbunatatirii procesului de asigurare a accesului pacientilor la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale”, se mentioneaza in comunicatul MS.

In scopul asigurarii accesul populatiei la medicamente, se stabileste ca, in vederea achizitionarii medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care pretul propus este mai mare decat pretul minim, Ministerul Sanatatii poate aproba, temporar, pretul propus, pe perioada de valabilitate a autorizatiei de nevoi speciale.

 


Adaugati un comentariu


 

*