Banicioiu: Romanii se pot trata in strainatate, dar li se deconteaza preturile din Romania!

24 aprilie 2014 | 1 comentariu |

Ramane, totusi, intrebarea: ne mai primesc strainii in conditiile in care avem datorii de zeci de milioane de euro la spitalele lor?

 

La presiunea asociatiilor de pacienti si in prag de campanile electorala, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anunta ca a dat „unda verde” tratamentelor in strainatate. Cu cateva luni intarziere, Romania a creat cadrul legal de transpunere a  Directivei Europene 24 din 2011, privind aplicarea drepturilor pacientilor romani asigurati sa se poata trata in alte state membre ale Uniunii Europene, a transmis astazi, printr-un comunicat de presa, Ministerul Sanatatii (MS).

Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene in cel mai scurt timp, despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce  Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta, a  declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii spune ca Executivul a aprobat, in sedinta de Guvern de miercuri, Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera.

La sfarsitul lunii ianuarie, Comisia a declansat o actiune de infringement, care insa, potrivit lui Banicioiu, ar fi de necomunicare si nu pentru modalitatea de transpunere, in aceeasi situatie aflandu-se alte 12 state din Uniune.

Dupa ce Romania a transmis raspunsul si a transpus Directiva, Comisia va fi notificata, iar actiunea de infringement, cel mai probabil, va fi clasata, apreciaza ministrul Sanatatii.

 

Nicplae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicplae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Procedura ar fi trebuit sa elimine conditionarea decontarilor, insa potrivit Hotararii aprobate de Executiv, pentru multe tratamente va fi necesara o aprobare prealabila.  Astfel, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale, in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala, dar in anumoite cazuri este necesara in continuare o procedura speciala, care necesita aprobarea CNAS sau a caselor judetene, dupa caz.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem, a subliniat ministrul Nicolae Banicioiu.

Tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu, servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea, medicamente in tratamentul ambulatoriu pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.

 

bani doctoriRambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Banicioiu atrage insa atentia ca rambursarea se realizeaza la nivelul  tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant. Pentru exemplificare, ministrul a aratat ca, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

Totodata, potrivit actului normativ adoptat, nu se suporta costurile referitoare la:contravaloarea serviciilor de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate si nici costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.

Pacientii romani vor putea beneficia de asistenta cu privire la asistenta medicala transfrontaliera prin intermediul unui Punct National de Contact, ce va functiona incepand cu luna mai, in subordinea CNAS. Acesta va avea pagina proprie de internet, precum si numere de telefon, inclusiv gratuite (Tel-Verde), iar informatiile vor fi disponibile in limba romana si engleza.

Ramane insa ca statele europene sa si accepte sa mai primeasca pacienti romani, in conditiile in care CNAS are de achitat sume de zeci de milioane de euro unor spitale din Germania, Franta, Anglia, Austria etc.

 Comentarii (1)

  1. Roxelana Radu spune:

    In sfarsit!

Adaugati un comentariu


 

*