Pacientii asteapta chiar si un an de zile pentru a fi consultati la Institutul Parhon
Aceasta situatie se datoreaza in principal deficitului de personal, managerul unitatii plangandu-se ca institutul ar mai avea nevoie de 100 de angajati.
Accesul pacientilor la specialistii din cadrul Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon este unul dificil, oamenii trebuind sa astepte chiar si un an de zile pana cand pot fi consultati. Acest fapt se datoreaza deficitului de personal, dr. Diana Loreta Paun, managerul unitatii, spunand ca ar mai fi nevoie de 100 de angajati pentru ca activitatea institutului sa se desfasoare in ritm normal si sa dispara listele de asteptare sau, cel putin, sa se scurteze semnificativ perioda dintre o programare si consultatia propriu-zisa. Situatia exista de mai multa vreme si pacientii s-au obisnuit deja cu asteptarea. I s-a adus, ieri, la cunostina si ministrului Nicolae Banicioiu, prezent la redeschiderea Policlinicii Institutului, dupa o investitie de aproape doua milioane de lei. Managerul unitatii spune ca situatia se datoreeaza si cresterii numarului de pacienti, pe fondul cresterii patologiei endocrine, insa principala problema ramane deficitul de personal. „Sunt pacienti care asteapta si un an. Este adevarat, patologia endocrina a crescut foarte mult in Romania si spun ca poate ar fi cazul ca decidentii sa abordeze niste politici de personal mai laxe, mai ales de promovare a tinerilor, ca ei sa fie fidelizati si sa ramana in centrele in care au fost formati. Pentru ca patologia endocrina este in crestere, exista riscul sa ajungem la situatia de a nu mai avea timp pentru pacientii nostri” i-a comunicat managerul instututului ministrului Banicioiu.
La randul sau, ministrul a recunoscut ca avea cunostinta de problema deficitului de personal cu care se confrunta institutul, dar si ca nu este vorba despre un caz izolat, aceasta fiind o problema a intregului sistem public de sanatate din Romania. Ministrul nu a dat asigurari ca situatia se va rezolva in viitorul apropiat, dar a lansat o noua serie de promisiuni, spunand ca problema se afla in atentia ministerului si ca deja s-au luat masuri pentru deblocarea mai multor posturi. Conform declaratiilor sale, in cele patru luni scurse de cand a fost dispusa deblocarea posturilor din Sanatate, au fost scoase la concurs 4.000 de posturi, iar frecventa angajarilor va fi si anul acesta, cel putin la nivelul anului trecut. „Deficitul de personal este intr-adevar foarte mare, nu doar la Parhon ci la nivel national, iar aceasta problema nu se poate rezolva intr-o luna, nici intr-un an. Deblocarea posturilor ramane in continuare, cu incercarea de a ne incadra in bugetele pe care unitatile medicale le vor contracta cu casele de asigurari”, a precizat Nicolae Banicioiu. Vizita acestuia la Institutul Parhon a avut loc in contextul inaugurarii noii policlinici a unitatii care a fost redeschisa dupa ce a fost supusa unor lucrari de modernizare ce au necesitat o investitie de 1,7 milioane de lei.