Ministrul Bodog a aprobat Ordinul privind acțiunile prioritare pentru tratarea pacienților cu arsuri grave

14 decembrie 2017 | 0 comentarii |

 

Acțiunile prioritare sunt elaborate, derulate și finanțate de Ministerul Sănătății și implementate prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de ARSURI cu expertiză în domeniu.

 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a aprobat Ordinul care prevede modul de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave, în cadrul programului de acțiuni prioritare (AP-ARSURI) care asigură fondurile necesare pentru cazurile de mari arși.

Ordinul a fost aprobat în urma reanalizării proiectului inițial, pus în transparență publică în 2016, din care s-au eliminat o serie de prevederi despre care actualul ministru spune că erau „nespecifice pentru tratamentul marilor arși și nu se puteau aplica”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Conform Ordinului aprobat, acțiunile prioritare (AP-ARSURI) sunt elaborate, derulate și finanțate de către Ministerul Sănătății și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de ARSURI cu expertiză în domeniu. Sumele alocate pentru tratarea arsurilor grave sunt cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli ale direcțiilor de sănătate publică și ale unităților sanitare și vor fi utilizate numai potrivit destinațiilor stabilite.

Programul AP-Arsuri asigură acoperirea costurilor tratamentului urgențelor majore ale pacienților cu arsuri grave, care sunt de regulă costisitoare și nu pot fi acoperite din finanțarea unităților sanitare în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări. Ordinul prevede reguli clare pentru derularea acestui program, pentru care sunt prevăzute fonduri în cadrul bugetar de anul viitora explicat Florian Bodog.

 

Pentru perioada 2017-2019, va fi constituit un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă (Colectivul de Lucru al AP-ARSURI), a cărui componență va fi aprobată prin ordin de ministru, pe baza propunerilor înaintate de către Comisia de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătății. Secretarul de stat care are în coordonare AP-ARSURI și șeful Serviciului medicină de urgență al Ministerului Sănătății sunt invitați permanenți ai CL-ARSURI, se menționează în comunicatul MS.

La nivelul spitalelor, derularea și monitorizarea AP-ARSURI se va realiza de către un coordonator local desemnat de managerul unității sanitare, care poate fi șeful de secție sau un alt medic din cadrul structurii care derulează acțiuni prioritare în cazurile de arsuri”, mai spune ministrul Bodog, menționând că finanțarea se va face lunar, din bugetul Ministerului Sănătății, pe baza cererilor fundamentate de coordonatorii locali ai unităților sanitare incluse în AP-ARSURI.

Sunt considerați pacienți critici, pacienții cu arsuri de gradul 2 pe o suprafață mai mare de 10%, arsuri la față, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulații mari, arsurile de grad 3 indiferent de suprafață, arsurile electrice, arsurile chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum și cele suferite de pacienți cu risc (batrani, diabetici, cardiaci etc.).

Ministerul Sănătății menționează, totodată, că derulează, în prezent, procedura de selectare a consultantului care va elabora studiile de fezabilitate și proiectele celor patru centre de Mari Arși promise în București (2), Tmișoara și Târgu Mureș, care vor fi finanțate în cadrul proiectului derulat cu Banca Mondială.

 


Adaugati un comentariu


 

*