Spitalele, primele vizate de schimbari in noua tentativa de reforma a Sanatatii

5 aprilie 2012 | 1 comentariu |

Noua tentativa de elaborare a unei legi a sanatatii are definitivat un prim capitol, care a fost lansat in dezbatere publica, anunta Ministerul Sanatatii (MS. Atentia autoritatilor s-a indreptat, de aceasta data, asupra spitalelor, segment care con­suma cele mai multe resurse din domeniul sanitar si care are la dispozitie fonduri de aproximativ 7 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro).

Actul normativ, rezultat in urma discutiilor purtate timp de aproape doua luni de oficialii MS cu actorii din sistemul sanitar,  urmeaza sa fie definitivat pana la sfarsitul acestei luni, actuala forma afisata pe site-ul MS fiind o forma intermediara a documentului.

Precedentul proiect de act normativ fusese conceput in laboratoarele de la Cotroceni si prevedea, printre altele, cedarea administrarii celor 4 miliarde de euro stransi anual de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unor firme private. In urma cu trei luni, autoritatile au retras din dezbatere un alt proiect de lege din domeniul sanatatii, la presiunea strazii.

Reprezentantii Ministe­rului Sanatatii propun reorganizarea unitatilor sanitare cu paturi ca societati comerciale sau fundatii si scoatea lor de sub tutela statului. Scopul ar fi o mai mare autonomie pentru echipa manageriala, care ar putea angaja oa­meni noi, mai bine pregatiti,  remunerati dupa competenta si nu dupa actualele  „rigori bugetare“.

De asemenea, spitalele publice, care consuma 38 la suta din banii CNAS,  vor putea obtine venituri din contracte incheiate atat cu asiguratori publici, cat si privati.

In Romania exista aproximativ 460 de spitale, iar 22 din­tre acestea sunt private (de dimensiuni mari si medii). In Buzau, la ora actuala functioneaza  patru spitale publice si doua private, iar pana la sfarsitul acestui an se mai anunta deschiderea a inca doua unitati medicale particulare la Patarlagele si Parscov.

 



Comentarii (1)

  1. Ian spune:

    Pai doar la o analiza logica a conceptului “reforma sanatatii”, atata timp cat inca nu e votata o noua lege a sanatatii, iti dai seama ca este o mizerie. Plus ca astia de la salvare aduna colaboratori ilegal! -2 Was this answer helpful?

Adaugati un comentariu


 

*