Ministerul Sanatatii anunta investitii majore in infrastructura

24 august 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii a declarat, astazi, ca primii beneficiari vor fi  Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” si Institutului Inimii „Prof. Dr.C.C. Iliescu” din Capitala.

 

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii

Doua proiecte mari, extrem de ambitioase, au fost anuntate astazi, dupa sedinta de Guvern, de ministrul Sanatati, Vlad Voiculescu. Romania va avea, in viitorul apropiat, un spital de cardiologie si un spital de pediatrie la cele mai ridicate standarde europene, realizate intr-un parteneriat public-privat.

Este vorba despre Spitalul Marie Curie care, potrivit ministrului Sanatatii,  va deveni astfel primul centru regional de urgenta pentru copii, prin extinderea si constructia unui nou corp de cladire in curtea spitalului, cu toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice, cu centre traumatologie, de chiruirgie cardiaca, de transplant pentru copii, de imagistica si de radioterapie. Al doilea spital ce va beneficia de investitii este Institutul Inimii „C.C. Iliescu”. Acesta insa, avand risc seismic ridicat, va fi relocat, in curtea Spitalului Fundeni urmand sa fie ridicata o constructie noua. Estimarile initiale ale Ministerului Sanatatii arata ca fiecare dintre cele doua spitale va costa aproximativ 100 de  milioane de euro, iar lucrarile ar putea incepe la jumatatea anului viitor.

Daca nu cumva vom asista la alti bani risipiti cu gramada pe studii de fezabilitate, cum s-a intamplat si in mandatului lui Eugen Nicolaescu, cand s-au cheltuit sute de mii de euro pe 17 studii fara a se construi nimic, ar fi pentru prima data in ultimii 60 de ani cand se decid masuri atat de radicale. Acesta ar putea fi un adevarat test de buna intentie a actualului Executiv.

 

contractMinistrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a anuntat ca Executivul a aprobat, printr-un memorandum,propunerea Ministerului Sanatatii de initiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) si demararii, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in vederea accesarii Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pentru realizarea fazei pilot din program”.

In ciuda faptului ca cele doua proiecte sunt suspectate ca ar ascunde anumite interese si ca s-ar urmari privatizarea spitalelor, ministrul Voiculescu a explicat ca este vorba despre un parteneriat public-privat, in cadrul caruia „cei de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare vor prelua, incepand de la tema, pana la pregatirea si derularea licitatiei, dar si implementarea proiectului”. Ministrul a dat insa asigurari ca desi finantarea va fi suportata de partenerul privat, care „construieste, finanteaza si opereaza din punct de vedere tehnic”, dar actul medical ramane tot in sarcina statului. „Nu vorbim despre niciun fel de privatizare, raman spitale de stat, raman in acelasi contract cu casa, vor avea, pur si simplu, o mai buna structura la dispozitie. Pacientii nu vor plati niciun cent in plus”, a mai spus ministrul, care intrebat de ziaristi despre costuri a spus ca nu poate da o estimare, dar „modul in care am purtat discutiile a fost ca niciunul din proiecte sa nu depaseasca 100 de milioane de euro”.

Interesant este insa ca in urma cu o luna, dr. Sorin Paveliu publica deja pe blogul sau, un articol in care atragea atentia ca „principala misiune a lui Vlad Voiculescu, probabil singura, este aceea de a se ocupa, din scurt, de anumite investitii in spitale”, mentiona exact cele doua proiecte, cu diferenta ca anticipa cheltuieli de 400 de milioane de euro si nu de 200, cum a anuntat Voiculescu, astazi, dar ridica un mare semn de intrebare privind privatizarea, care va fi „mascata” printr-o concesiune de 25-30 de ani a conducerii spitalelor.

 

bani doctoriPotrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti se va baza pe doua axe principale:

1. Intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii pentru pregatirea de proiecte de investitii, cu sprijinul departamentului specializat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, dar si prin contractarea unor facilitati de pregatire a proiectelor de investitii puse la dispozitie de institutii financiare internationale;

2. Derularea unor proiecte prioritare de investitii prin contracte pe termen lung care sa cuprinda atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatului lucrarilor de catre parteneri privati, reglementate conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice. Proiectele respective vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii prin intermediul unor plati periodice pe toata durata contractului, bazate pe criterii de performanta.

Subliniem faptul ca actul medical ramane exclusiv in sarcina statului, furnizarea serviciilor nepresupunand costuri suplimentare pentru pacienti”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

gheorghe-burneiCa prima faza a PMIS, Ministerul Sanatatii propune implementarea unui proiect pilot care sa includa constructia de cladiri noi pentru doua spitale din Bucuresti.

Unul este Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie”, pentru care a fost identificat terenul pe care urmeaza a fi realizata reorganizarea si extinderea spitalului, in prezent acesta aflandu-se in domeniul public al statului si in administrarea Primariei sectorului 4, fiind necesara trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii.

Reorganizarea intregului complex si extinderea spitalului, initiativa deja sustinuta si fundamentata de managementul unitatii medicale, ar fi de natura sa amelioreze semnificativ situatia grava de la acest moment. „Reorganizarea si extinderea ar transforma acest spital in primul spital regional de urgenta pentru copii din Romania, cu toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice. Conducerea spitalului a obtinut deja, din proprie initiativa, intocmirea unui studiu de pre-fezabilitate si a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. In acelasi timp, o tema de proiectare ce prezinta nevoile spitalului este deja realizata”, a tinut sa mentioneze ministrul Sanatatii.

 

operatie pe cord deschisCladirea care gazduieste Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti este clasificata, conform ultimei expertize tehnice, cu risc seismic II, fiind afectata atat de catre cutremurul din 1977 cat si de cele ulterioare. Cladirea nu a beneficiat de investitii pentru reabilitare de la data constructiei (1969-1975), fiind intr-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii ci si din cel al retelelor de instalatii si al finisajelor interioare. In ciuda acestor conditii improprii de functionare, IUBCV se situeaza constant in primele locuri din Romania din punctul de vedere al indicilor de performanta medicala, iar in aceasta institutie este concentrata o parte insemnata a tratamentului pe inima din Romania.

Totodata, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” este o unitate sanitara de tip structura de prima linie la mobilizare conform Planului comun Romania-NATO (esentiala in complexul de masuri care priveste siguranta nationala).

In acest context, conducerea spitalului a demarat, inca din anul 2006, realizarea unor studii de fezabilitate. In urma acestora a rezultat ca reabilitarea si consolidarea cladirii nu este o solutie acceptabila, avand in vedere atat nivelul costurilor, cat si faptul ca institutul ar fi nevoit sa isi intrerupa activitatea pe perioada lucrarilor.

Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata noua constructie apartine domeniului public al statului si se afla in administrarea Ministerului Sanatatii prin Institutul Clinic Fundeni.

 

spitalPentru identificarea mecanismelor optime de implementare a Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) se va constitui un grup de  lucru inter-institutional format din reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Acest grup de lucru va avea ca obiectiv evaluarea cadrului normativ existent si va propune eventuale solutii legislative pentru facilitarea implementarii PMIS.

De asemenea, vor fi identificate statele cu experienta in dezvoltarea infrastructurii sanitare si se vor stabili protocoale la nivel inalt pentru realizarea unor schimburi de experienta cu acestea in vederea intaririi capacitatii institutionale a autoritatilor romane in acest domeniu.

Totodata, Guvernul a aprobat demararea negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru accesarea Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pusa la dispozitie de catre aceasta institutie. In urma acestor negocieri, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii, vor incheia cu BERD doua acorduri, cate unul pentru fiecare proiect pilot identificat, in vederea contractarii consultantei de specialitate necesare pe parcursul procedurilor de pregatire, atribuire si implementare a celor doua proiecte.

In urma negocierilor cu BERD, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii, vor incheia cu aceasta banca doua acorduri, cate unul pentru fiecare proiect pilot identificat, in vederea contractarii consultantei de specialitate necesare pe parcursul procedurilor de pregatire, atribuire si implementare a celor doua proiecte.

 


Adaugati un comentariu


 

*