Teatrul Notarra se implică în educarea populaţiei despre maladia Parkinson

14 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Campania va avea loc pe tot parcursul lunii decembrie, activităţile programate incluzând chiar discuţii ale spectatorilor cu medici neurologi, la finalul unor reprezentații.

 

Luna decembrie este dedicată, de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, unei campanii de informare și educare căreia i s-a alăturat și Teatrul Nottatra din Capitală. Scopul acțiunii este acela de a aduce în atenţia publicului importanţa diagnosticării la timp a bolii Parkinson, cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă. Nu întâmplător a fost aleasă luna decembrie pentru această campanie, inițiatorii precizând, într-un comunicat, că „în luna decembrie, când toată lumea aleargă după cadouri pentru cei dragi, este important să nu uităm că lucrul de care au cu adevărat nevoie cei dragi este ca noi să fim bine. Prin urmare, îndemnul campaniei este să mergem la medicul neurolog sau să ne programăm părinţii la un consult, pentru a depista din timp, dacă este cazul, boala Parkinson, având în vedere că simptomele sale pot fi uşor confundate la început cu procesul natural de îmbătrânire”.

Inginerul Dan Stoian Răican, fondatorul asociației, diagnosticat în 1999 cu Parkinson, se străduiește să construiască în fiecare zi o lume mai bună pentru persoanele cu această afecțiune. In acest scop, colaborează cu cadre medicale empatice, care știu să asculte, să înțeleagă pacienții și să le dea încredere; încredere în faptul că sunt îngrijiți bine, că sunt montorizați bine, că înțeleg ceea ce li se întâmplă, că știu la ce să se aștepte. „Boala Parkinson nu se vindecă (încă) însă se pot face multe lucruri care să asigure acestor oameni o calitate bună a vieții, cât mai mult timp”, spune Dan Răican, îndemnându-i pe toți cei care pot da o mână de ajutor, să se implice.

 

Dan Raican

Dan Raican are nevoie de oameni care să îl ajute, cu care să împartă sarcinile în cadrul asociației, oameni care să creeze grupuri de lucru pe plan local, care să se implice și să replice munca lui la nivel național. El este exemplul viu că se poate lupta cu această boală și spune, cu umor, că eu nu am nicio treabă cu domnul Parkinson, o fi fost un om de treabă. Eu cu boala asta mă iau la trântă și scorul e în favoarea mea până acum”.

La Gala „Oameni pentru oameni 2017”, Dan Răican a primit titlul de „Arhitect al binelui”. Cu acest prilej și-a exprimat speranța că anul viitor va avea alături de el cât mai mulți arhitecți, cu care să poată desena și construi vieți mai bune.

La sfârșit de an 2017, el revine cu un mesaj pentru toți cei care vor și pot să se implice în asociație, fie persoane diagnosticate cu boala Parkinson, fie familiile lor. Dacă aveți pregătire juridică ne puteți ajuta să înființăm asociații locale, dacă va place să scrieți, ne puteți ajuta să facem o revistă bună, daca vă place să faceți diverse obiecte, puteti contribui la adunarea de fonduri, dacă aveți un pic de timp în plus, puteți ajuta asociația ca voluntari. Vă aștept să vă implicați, ca să putem face mai mult. Pentru toți cei care au nevoie”

 

Actorii Ioana Calotă, Răzvan Bănică şi Vlad Zamfirescu, de la teatrul Notarra au acceptat să fie ambasadori ai campaniei, fiecare din ei filmând câte un videcoclip în care sunt împărtăşite poveşti personale şi transmise informaţii importante despre boala Parkinson.

Cele trei videoclipuri vor fi intens difuzate pe parcursul acestei luni, când sunt programate și alte activități în care va fi implicat teatrul Nottara. Astfel, înainte de fiecare spectacol care va avea loc pe scena teatrului bucureștean va fi difuzat un mesaj audio adresat spectatorilor, prin care aceștia vor fi informați despre importanța diagnosticării precoce a maladiei Perkinson și a efectuării controalelor medicale periodice.

După anumite reprezentații, spectatorii vor fi invitați să rămână în sală unde vor avea loc întâlniri cu un medic neurolog cu care vor putea purta discuții pe această temă, primind de la acesta sfaturi și recomandări avizate.

Reprezentanții asociației spun că prevalența bolii Parkinson creşte odată cu vârsta.

 

Astfel, dacă la vârsta de 65 de ani prevalenţa este de circa 1%, la 85 de ani aceasta ajunge până la 3,5%. Boala se manifestă cu până la 10 ani înainte de apariţia simptomelor motorii, iar la început simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire. Viteza de progresie a bolii este variabilă de la pacient la pacient. Tremorul este cel mai cunoscut simptom al bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mult mai mult, implicând și rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive.

În România sunt diagnosticati circa 75.000 de pacienți cu Parkinson, iar la nivelul județului Buzău, numărul acestora este de aproximativ 1.500.

Pe 11 aprilie, de Ziua Mondială a Bolii Parkinson, 50 de pacienți buzoieni cu forme severe ale maladiei au primit, din partea Consiliului Județean, bastoane speciale, cu materiale reflectorizante, astfel încât posesorii lor să poată fi observați mai ușor în trafic, dat fiind faptul că aceștia se deplasează cu dificultate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*