Romanii si-au demonstrat indiferenta in fata suferintei bolnavilor de Parkinson
In urma unui studiu-experiment desfasurat in mai multe zone aglomerate ale marilor orase, doar cinci la suta dintre trecatori au sarit sa dea o mana de ajutor unei persoane ce prezenta semne specifice ale bolii, 90 la suta au ramas indiferenti, iar alti cinci la suta au ignorat total persoana care avea nevoie de ajutor. (Imagini VIDEO)
Societatea Romana de Neurologie, in colaborare cu Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson desfasoara campania Gradina cu sperante. In cadrul acesteia au fost organizate mai multe activitati menite sa aduca in atentie problemele cu care se confrunta pacientii care sufera de aceasta maladie. Campania re, totodata, si un rol de informare a persoanelor sanatoase cu privire la riscurile si cauzele care duc la aparitia acestei boli.
Cea mai importanta activitate a fost cea desfasurata sub genericul Barometrul compasiunii, constand intr-un studiu-experiment desfasurat in zone aglomerate din 6 mari orase, realizat in scopul de a se vedea in ce masura romanii sunt dispusi sa sara in ajutorul unei pesrsoane care manifesta simptomele specifice bolii Parkinson. Desi multi dintre cei carora li s-a comunicat ulterior ca au fost supusi acestui test au luat totul ca pe o gluma facuta cu camera ascunsa, rezultatele experimentului sunt extrem de triste.
S-a dovedit astfel ca mai bine de 90 la suta dintre trecatori prefera sa isi vada de treaba si sa treaca indiferenti pe langa o persoana cu Parkinson aflata in dificultate. Au existat chiar persoane (aproximativ 5%) care au ignorat si chiar au gasit o astfel de situatie amuzanta, distrandu-se copios din aceasta cauza. Doar 5% dintre trecatori au reactionat asa cum ar fi normal, oprindu-se si dand o mana de ajutor persoanei aflate in evidenta dificultate.
Experimentul a fost facut in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Oradea si Targu Mures, fiind preferate centrele comerciale, iar perioada aleasa a fost cea premergatoare Pastelui, atunci cand aceste zone sunt extrem de aglomerate. Insa, cum ar fi spus Esop „multe persoane, putini oameni”, aceasta pare a fi si concluzia ce poate fi trasa dupa studiul in cauza.
Un actor a simulat simptomele bolii Parkinson, ajungand in situatii dificile, in care avea nevoie de ajutor, testand astfel empatia trecatorilor. Cei mai multi trecatori au trecut insa indiferenti pe langa persoana respectiva, aproximativ 5% au observat ca aceasta are nevoie de ajutor dar au ignorat acest fapt si doar 5% s-au oprit pentru a-i veni pacientului in ajutor.
Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor au ignorat bolnavul de Parkinson au fost lipsa de informare cu privire la gravitatea acestei boli si confundarea simptomatologiei cu starea de ebrietate. In plus, femeile s-au dovedit reticente in a ajuta un barbat, tinerii s-au amuzat de situatiile in care era pus bolnavul de Parkinson, iar grupurile de mai mari dimensiuni au avut o viteza de reactie mai intarziata.
Povara bolii pentru un pacient cu Parkinson este de multe ori foarte grea, pentru ca pe langa problemele de sanatate create de aceasta afectiune cronica neurodegenerativa, acesta trebuie sa infrunte zi de zi discriminarea si indiferenta celor din jur, iar Barometrul compasiunii romanilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o radiografie bazata pe cifre si imagini concrete a realitatii sociale cu care se confrunta bolnavii, zi de zi.
Cele mai relevante reactii pe care le-au avut trecatorii inclusi in studiul-experiment pot fi urmarite in inregistrarea video realizata de Asociatia AntiParkinson
Suntem de nerecunoscut,noi ca popor! Am devenit rai, misogini, narcisisti, egoisti, indiferenti la nevoile si suferintele semenilor nostri!
Eu inteleg sa ti se indoctrineze aceste stari, prin promovarea inculturii, a violentei etc. in gandire… DAR IN SUFLET!? CUM ESTE POSIBIL?