Unul din zece copii suferă de o alergie alimentară

Până la sfârșitul acestei săptămâni, persoanele care doresc să participe la studiu on-line prin care se dorește stabilirea prevalenței afecțiunilor alergice în România, pot completa un chestionar, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul lunii viitoare.

 

Săptămâna 7-13 aprilie a fost declarată „Săptămâna Mondială a Alergiei”. La inițiativa World Allergy Organisation se desfășoară, anual, împreună cu societățile naționale membre, campanii pentru a aduce în atenție bolile alergice și astmul – afecțiuni cu prevalență în creștere în întreaga lume, și pentru a furniza ultimele informații pentru abordarea corectă a acestora de către specialiștii în domeniu.

Anul acesta, tema principală a campaniei o constituie alergiile alimentare, iar Societatea Româna de Alergologie și Imunologie Clinică a anunțat că s-a alăturat demersurilor întreprinse în această săptămână pentru conștientizarea impactului alergiilor alimentare la nivelul populației din întreaga lume.

Alergiile alimentare afectează până la 10% din populație  – în țările dezvoltate 1 din 10 copii suferă de o alergie alimentară – și însoțesc adesea alte boli alergice cum ar fi dermatita atopică, astmul și rinita alergică. Sunt declanșate de un răspuns imun eronat, hiperreactiv față de proteine alimentare, iar alimentele cele mai frecvent implicate sunt arahidele, alunele, proteinele laptelui de vacă, oul, grâul, soia, peștele, fructele de mare și semințele, cu particularități legate de  vârsta pacientului. Alergiile la alimente, altele decât fructele de mare, legume și fructe, sunt mult mai frecvente la copii”, se precizează într-un comunicat al organizației.

 

Și Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) desfășoară în această perioadă campania „Alergia nu este un moft”, prin care inițiatorii vor să aducă în atenția opiniei publice dimensiunea și impactul acestei afecțiuni, asupra calității vieții persoanelor, mai ales a copiilor care se confruntă cu alergia alimentară.

Campania se bucură și de sprijinul Ministerului Sănătății, iar Sorina Pintea a declarat că „vom continua colaborarea cu AREA, astfel încât să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor care au dezvoltat alergii. Însă, pe lângă asigurarea tratamentelor necesare, este nevoie de această campanie de conștientizare și educare a populației, în special pentru siguranța copiilor cu alergii, care, pe de o parte, nu trebuie să se simtă marginalizați, iar pe de altă parte, trebuie feriți de factorii alergeni”. Totodată, ministrul a reamintit că, începând de anul trecut, în unitățile de învățământ din țară în care există cel puțin un elev cu alergie alimentară există stilouri autoinjectoare cu adrenalină care pot fi utilizate pentru acordarea primului ajutor în caz de șoc anafilactic.

 

În același context, AREA a demarat încă de luna trecută un studiu pentru a stabili prevalența afecțiunilor de tip alergic în România. În acest sens, a fost realizat un chestionar on-line la care persoanele care suferă de alergii sau care au în familie rude cu astfel de probleme sunt invitate să răspundă, pentru ca datele astfel colectate să fie apoi prelucrate în vederea estimării unui procent al afecțiunilor alergice. Perioada de completare a chestionarului ar fi trebuit inițial să se încheie la începutul acestei luni, însă reprezentanții asociației au anunțat că se va prelungi până pe data de 14 aprilie, când se încheie și Săptămâna Mondială a Alergiei. Astfel, duminică este ultima zi în care acest chestionar mai poate fi completat, urmând ca apoi să se treacă la analiza datelor furnizate și realizarea unui raport care va fi făcut public în prima jumătate a lunii viitoare.

Despre alergiile alimentare, specialiștii spun că, în ultimii ani, se constată atât o creștere a prevalenței acestora, cât și a gradului de severitate, calitatea vieții pacienților fiind astfel tot mai mult afectată. „Managementul alergiilor alimentare implică tratamentul reacțiilor acute, adaptat la severitate și îngrijirea pe termen lung. Terapia standard actuală este reprezentată de evitarea strictă din dietă a alergenelor identificate ca factor declanșator al unei reacții alergice. Pentru diagnosticul corect și tratamentul adecvat este foarte importantă consultarea medicului specialist alergolog”, susțin specialiștii Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

 


Adaugati un comentariu


 

*