Șapte ONG-uri din domeniul sănătății solicită începerea vaccinării gratuite anti HPV
Reprezentanții organizațiilor au cerut Guvernului să aloce fonduri la rectificarea bugetară pentru ca acest program să fie demarat cât mai curând, în condițiile în care, la fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer uterin.
Agitație mare la Guvern, zilele acestea urmează a fi operată prima rectificare bugetară din acest an. Ministerul Sănătății pare să fie un „privilegiat” al acestei rectificări, iar în acest context, șapte organizații non-guvernamentale care activează în domeniul sănătății au adresat o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătății și Ministerului de Finanțe. Acestea solicită alocarea de urgență a fondurilor necesare pentru demararea programului național de vaccinare anti-HPV, orice zi de întârziere sporind considerabil riscul diagnosticării de noi cazuri de cancer uterin în rândul româncelor. În documentul semnat de reprezentanți ai Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Centrului Filia, Societății de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Asociaţiei Pro-Imunizare, Asociației Sănătate pentru Comunitate, Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România şi Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, se arată că, în România, la fiecare două ore, o femeie este diagnosticată cu cancer uterin. Principala cauză a bolii este infecția provocată de virusul HPV, iar România a rămas la acest moment singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV. achiziționa acest imobil în 1926, perioadă în care Cotroceniul devenea zona de rezidență a unora dintre cei mai importanți oameni de elită culturală și științifică.
„Solicităm Guvernului României să poziţioneze prioritar sănătatea fetiţelor şi a viitoarelor mame şi să aloce fonduri la rectificarea bugetară pentru finanţarea programului de vaccinare anti-HPV, singura modalitate eficientă de prevenţie a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV”, se arată în scrisoarea adresată autorităților de către cele șapte asociații.
În document se mai arată că, în România, cancerul de col uterin afectează cu precădere femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, devenind astfel o problemă prioritară de sănătate, care nu poate fi combătură decât prin vaccinarea împotriva virusului HPV, responsabil de apariția bolii.
„Ne regăsim ca ţară în poziţia de a fi fruntaşi ai Uniunii Europene în ceea ce priveşte atât incidenţa cât şi mortalitatea prin cancer de col uterin, acesta reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile active din România, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani”, mai susțin semnatari scrisorii adresate autorităților.
Totodată aceștia amintesc și faptul că boala afectează peste 40.000 de românce anual, iar 1.900 de femei mor în fiecare an din cauza acestei afecțiuni.
Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenție primară a infecției cu HPV, recomandată la nivel internațional. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.
În județul Buzău, anul trecut erau înregistrate aproape 1.000 de cazuri de cancer de col uterin, iar în perioada 2010-2017, aproape 400 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Cu toate acestea, mai puțin de 1.500 de vaccinuri anti-HPV au fost administrate tinerelor și adolescentelor care au solicitat această protecție, în contextul în care protecția completă se obține prin administrarea a 3 doze/persoană. Cele mai multe vaccinări s-au făcut în 2010, când s-au administrat 881 de doze de vaccin, după care numărul celor care au solicitat imunizarea a scăzut progresiv.
Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, iar de anul trecut s-a început centralizarea solicitărilor venite în acest sens din partea părinților. Reprezentanții celor șapte ONG-uri susțin însă că pe partea de finanțare încă nu s-a făcut nimic, iar demersul riscă să rămână unul doar la nivel de promisiuni, „pe hârtie”, dacă autoritățile nu vor aloca fondurile necesare, la rectificarea bugetară așteptată zilele acestea.
„A trecut mai mult de un an de zile de când părinţii aşteaptă acest tip de vaccinare pentru fetiţele lor, însă nici unul dintre actorii implicaţi în acest proces nu comunică public privind acest tip de vaccinare. Părinţii îşi pierd încrederea în medicul lor de familie, în sistemul public de sănătate din România, în statul român şi în activitatea de vaccinare propriu-zisă. Este greu de înţeles pentru părinţi, la fel ca pentru orice persoană interesată de sănătatea proprie, a familiei şi copiilor, de ce Ministerul Sănătăţii ar introduce o astfel de prevedere, pentru ca apoi să nu realizeze nici un demers în acest sens”, mai explica semnatarii scrisorii deschise.
În primăvara acestui an, ministrul Sănătății, Sorina Pintea anunța că, în viitorul nu foarte îndepărtat, va fi demarat la nivel național un nou program de screening pentru cancerul de col uterin, boală provocată de infecția cu virusul HPV, cu fonduri europene ce vor fi accesate special în acest scop. Ministrul Sănătății promitea și înființarea a opt centre regionale de screening pentru toate tipurile de cancer. „A fost un program de screening pe cancerul de col care, din păcate, nu a avut succesul scontat. Pe fonduri europene, vom demara un nou program de screening pentru acest tip de cancer. Suntem foarte avansaţi cu proiectul, adică suntem în faza de a înfiinţa opt centre regionale. Este vorba de înfiinţarea centrelor de screening pentru toate tipurile de cancer pentru care am accesat fonduri europene. Aceste centre se vor înfiinţa în cele opt regiuni de dezvoltare. Suntem în faza de aprobare a structurii, iar calculaţiile sunt deja trimise la Bruxelles. Practic, suntem pe ultima sută de metri. Eu am speranţa că vom începe screeningul la sfârşitul anului. Nu ştiu sigur dacă se va putea, pentru că, din acest moment, nu mai depinde de noi”, spunea Sorina Pintea la întâlnirea Boardului Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu HPV și a Societății Române de Microbiologie, cu specialiștii și autoritățile din domeniul medical din România, recunoscând că eșecul campaniei de imunizare din 2008 a fost lipsa de informare a populației și de implicare a autorităților.