Pacienții cer prioritizarea alocării de fonduri pentru vaccinarea bolnavilor cronici

8 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Importanța imunizării acestei categorii de pacienți a fost subliniată și de specialiștii din lumea medicală, care au participat la un workshop pe această temă.

 

Dr. Doina Azoicai

Zilele trecute, Coaliția Organizațiilor de Pacienți cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a organizat, în parteneriat cu Forumul European al Pacienților, un workshop național având ca temă principală vaccinarea persoanelor cu afecțiuni cronice. La eveniment au luat parte specialiști din lumea medicală dar și reprezentanți ai principalelor organizații de pacienți. Concluzia cu care au fost de acord, în unanimitate, participanții la eveniment a fost aceea că vaccinarea constituie o necesitate de maximă importanță în cazul acestei categorii de pacienți, iar alocarea de fonduri pentru vaccinarea pacienților cronici trebuie să fie o prioritate.

În acest sens, medicul Doina Azoicăi, președintele Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății, a declarat că „vaccinarea persoanelor de diferite vârste și variate grupuri populaționale a devenit o necesitate. Pacienții cronici prezintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul bolii de bază, care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate, la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie trebuie să facă parte din strategia de sănătate”.

 

Dr. Diana Paun

În același context, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, dr. Diana Păun, a precizat că imunizarea reprezintă una dintre temele prioritare pe sănătate pe care România le-a ales pentru viitorul său mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene, care va începe la 1 ianuarie 2019. În această privință, consilierul prezidențial a mai precizat că „țara noastră poartă pe umeri o mare responsabilitate vis-a-vis de finalizarea negocierilor pe această temă care, de altfel, s-a aflat şi pe agenda altor state ce au deţinut preşedinţia în ultimii patru ani şi care nu aveau probleme atât de mari pe zona maladiilor infecţioase. Avem nevoie, în primul rând, de o legislaţie transparentă pe domeniul vaccinării, avem nevoie de finanţare adecvată dar şi de asigurarea aprovizionării funcţionale cu vaccinuri la tot nivelul ţării”, a concluzionat dr. Diana Păun.

 

Kaisa Immonem

La rândul său, Kaisa Immonem, director de politici în cadrul Forumului European al Pacienților, a declarat că organizația pe care o reprezintă a lansat, la nivel european, proiectul  „Vaccinarea pacienţilor cu afecţiuni cronice”, al cărui scop principal este acela de a creşte rata încrederii în vaccinuri în rândul comunităţilor de pacienţi din Europa. „Problema vaccinării este una atât de sănătate publică, cât şi de solidaritate. Unii pacienţi cu afecţiuni cronice nu pot fi vaccinaţi din cauza condiţiei lor, aşa că este cu atât mai important ca persoanele din jurul lor să fie vaccinate”, a mai adăugat aceasta în cadrul workshop-ului organizat la București.

Radu Gănescu, președintele COPAC, a reamintit cu aceeași ocazie că, în România, rata vaccinării la pacienţii cronici este 17,8%, în condiţiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%. Acesta a mai precizat că la nivel național nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri ţintă și de aceea „este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Pacienţii cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie”.

 


Adaugati un comentariu


 

*