Politicienii aflați în campanie, invitați de pacienții cronici la o dezbatere pe teme de Sănătate

27 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia trag un nou semnal de alarmă asupra stării sistemului public de sănătate și propun politicienilor mai multe soluții de redresare.

 

Cezar Irimia

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a lansat inițiativa „Sănătatea, la urgenţă, ce îşi propune îmbunătăţirea sistemului de sănătate, astfel încât să poată răspunde mai bine în primul rând cerinţelor pacienților, care sunt principali beneficiari.

Alături de cei peste 3 milioane de pacienți cronici reprezentați de APCR, acestui demers i s-au alăturat și mai mulți specialiști în diverse domenii medicale, iar împreună au reușit să identifice trei direcții prioritare asupra cărora actualii și viitori guvernanți ar trebui să își concentreze atenția. Este vorba de finanţarea sistemului de sănătate, politicile publice în domeniul sănătăţii și de aspectele culturale. „În interiorul fiecărei arii au fost identificate probleme majore, care fac uneori din sistemul românesc de sănătate o capcană mortală. Finanţare insuficientă şi neclară, care afectează actul medical, risipa de resurse pe aproape toate palierele, lipsa de politici publice pe termen lung care să asigure coerenţa sistemului, lipsa generalizată de transparenţă, managementul politizat, aspecte culturale specifice secolului trecut – toate acestea au nevoie de soluţii urgente pentru a salva vieţi”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR.

 

Rozalina Lapadatu

Nu întâmplător, inițiativa a fost lansată în această perioadă, reprezentanții APCR spunând că alegerile parlamentare sunt un moment excelent pentru a vedea ce soluţii pentru sănătate au partidele care cer votul electoratului. Din acest motiv, domeniile critice şi problemele majore au fost detaliate într-un document prezentat fiecărui partid politic, cu invitația de a-și desemna reprezentanți care să participe la o dezbatere on-line pe această temă, care va avea loc la jumătatea săptămânii viitoare.

Este momentul să avem o discuţie naţională sinceră şi pragmatică despre ce facem cu sănătatea. Am contactat principalele partide politice si sperăm că toate vor participa la dezbaterea pe care o vom organiza. România are şi resursele financiare şi cele de inteligenţă pentru a face un sistem medical mai performant. Trebuie doar să alegem în cunoştinţă de cauză”, a declarat și Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele APCR.

 

În același timp, o altă organizație puternică ce reprezintă pacienții cronici – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) – a adresat o scrisoare deschisă autorităților, prin care solicită urgentarea introducerii  pe lista de medicamente compensate și gratuite a unor medicamente pe care pacienții le așteaptă de multă vreme.

Facem un apel public către Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe să actualizeze lista de medicamente compensate şi gratuite cât mai urgent. Sunt 39 de molecule evaluate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România pe diverse afecţiuni cronice grave, cum sunt oncologia, diabet, HIV/SIDA etc., care, în prezent, stau pe masa Guvernului şi aşteaptă să fie aprobate, deşi aveau termen data de 1 noiembrie. Atragem atenţia Guvernului României că sistemul de sănătate trebuie să se îngrijească şi de pacienţii cu afecţiuni cronici, printre cei mai vulnerabili, mai ales în contextul pandemiei. Pacienţii au nevoie de tratamente noi şi eficiente, care să le ţină boala cronică sub control şi, în acelaşi timp, să evite împovărarea în plus a sistemului de sănătate. În acest fel, considerăm că Guvernul poate demonstra că pacienţii cronici reprezintă cu adevărat o prioritate şi îi poate ajuta pe unii dintre aceştia să aibă o viaţă mai bună prin accesul la tratamente noi şi eficiente” se arată în scrisoarea deschisă.

 


Adaugati un comentariu


 

*