Strigăt disperat al pacienților cu boli grave, către autorități: „Pacienții cronici au nevoie și de medicamentele vitale, pe lângă vaccinarea anti SARS-CoV-2!”

9 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Alianța Pacienților Cronici din Romania cere actualei conduceri a Ministerului Sănătății să adopte urgent o strategie care să asigure continuitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților cronici, aflați în acest moment în mare dificultate, din cauza lipsei unor medicamente vitale.

 

Alianța Pacienților Cronici din Romania (APCR) lansează un stigăt de disperare către autorități, cărora li se atrage atenția că pacienții cu boli grave riscă să moară cu zile, dacă nu se iau măsuri imediate de asigurare a medicamentelor necesare. Apelul a fost lansat ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici, prin Call Center – pacient 021 253 0591, atât din partea pacienților, cât și a medicilor și farmaciștilor.

Un exemplu acut este lipsa produsului TAMOXIFEN, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenția de mastectomie. Întreruperea acestui tratament poate conduce la CREȘTEREA RISCULUI DE RECIDIVĂ A BOLII ONCOLOGICE”, atrage atenția Cezar Irimia, președintele APCR, care menționează că în România sunt „peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament”. Acestuia i se adaugă și alte medicamente vitale pentru pacienții cu boli grave, precum Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic),  Jakavi (mielofibroză -MF, policitemia vera -PV, alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), a căror lipsă s-a accentuat după ridicarea „interdicției” de export paralel, în septembrie 2020.

 

Cezar Irimia

Reprezentanții pacienților cu boli grave atrag atenția, totodată, că plățile restante ale CNAS către farmacii, nedecontarea medicamentelor din cadrul Programelor Naționale de Sănătate, mai ales a celor oncologice, din luna august 2020, reprezintă un factor important al discontnuității în aprovizionare.

Cunoaștem evoluția mediului politic, în contextul SARS-CoV-2 și eforturile autorităților în lupta cu pandemia, însă și gestionarea accesului la tratament pentru pacienții cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătății”, susțin reprezentanții pacienților care spun că o serie de măsuri neinspirate ale factorului politic, precum„politica celui mai mic preț din UE, plafonarea prețurilor la anumite medicamente (prețuri oricum necompetitive), taxa clawback – elemente care au făcut necompetitiv aspectul comercial, iar unii producători au decis retragerea definitivă de pe piața românească a anumitor medicamente care nu se mai justificau din punct de vedere economic”, pentru „avantaje electorale în detrimentul pacienților” au dus la o nouă criză a medicamentelor. 

Aceștia subliniază că exportul paralel, devenit o practică „mult prea intensă”, demonstrează totodată goana după înavuțire în detrimentul asigurării sănătății, precum și lipsa totală de moralitate și compasiune a celor care îl practică, față de pacienții din România care rămân astfel fără medicamente. „Să nu uităm că, România are cele mai multe autorizații de distribuție a medicamentelor (entități juridice – unele farmacii, distribuitori en-gros, etc) din toată Uniunea Europeană – fapt ce conduce, fără echivoc la sărăcirea necesarului de medicamente pentru populația României”, subliniază președintele organizației, Cezar Irimia.

 

Exprimându-și speranța că actuala conducere a Ministerului Sănătățiinu va arunca sacoșa cu medicamente oncologice peste gard în curtea spitalului” și că va adopta urgent o strategie care să asigure continuitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților cronici, reprezentanții pacienților menționează că „suferă crunt, unii pierd speranța, dar cei mai mulți pierd lupta cu boala”, în timp ce farmaciștii ridică din umeri neputincioși că nu au de unde oferi medicamentele prescrise de medici. Reprezentanții pacienților spun că acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă în ceea ce privește accesul la terapia de bază, uzuală, ieftină și de multe ori inexistentă „ca și prestația amatorilor care s-au aflat și se află în poziția de a salva vieți la nivel decizional”.

Facem apel la autorități și la toți cei implicați în lanțul de distribuție să își respecte angajamentele, pentru a nu încălca dreptul la sănătate, dreptul la viață. Am ajuns în momentul în care fiecare individ aflat în poziție de decizie trebuie să își asume responsabilitatea și să cunoască faptul că zădărnicirea sau încălcarea dreptului la viață, la sănătate, reprezintă o culpă penală și poate căpăta formă juridica, procesuală”, atrage atenția Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*