Carnea în exces din alimentația copiilor, asociată cu riscul de astm
Este concluzia cercetătorilor americani de la Școala de Medicină Mount Sinai, în urma unui studiu generat de creșterea îngrijorătoare a incidenței acestei boli în rândul copiilor din Statele Unite.
Prevalența astmului în rândul copiilor a crescut îngrijorător în ultimele decenii, iar acest fapt i-a determinat pe cercetătorii de la Școala de Medicină Mount Sinai din Statele Unite, să efectueze un studiu al cărui scop a fost identicarea factorilor care au influențat acest fenomen.
În cadrul unui studiu NHANES – program al Centrului Național pentru Statistici de Sănătate din SUA, conceput pentru a evalua starea de sănătate și nutrițională a adulților și copiilor din Statele Unite, prin interviuri și examinări fizice, cercetătorii au evaluat, timp de trei ani, 4.388 de copii americani, cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani.
Cercetătorii au folosit datele cecrcetării pentru a evalua asocierile dintre vârstă, alimentație și frecvențele consumului de carne și simptomele respiratorii.
Au descoperit astfel că aportul mai mare de compuși pro-inflamatori, considerați factori de risc pentru bolile inflamatorii ale căilor respiratorii, a fost asociat în mod semnificativ cu șanse crescute de respirație șuierătoare, care a perturbat somnul și exercițiile fizice, și care a necesitat medicație pe bază de rețetă.
În mod similar, aportul mai mare de carne a fost asociat cu somnul tulburat de respirație șuierătoare și cu respirația șuierătoare care a necesitat medicație pe bază de prescriție medicală. S-a reținut că acești compuși pro-inflamatori sunt în mare parte derivați din aportul de carne care nu conține fructe de mare, iar consumul exagerat de carne la vârste fragede a fost asociat cu un risc crescut de respirație șuierătoare la copii, indiferent de calitatea generală a dietei sau de stabilirea unui diagnostic de astm.
Dr. Sonali Bose, autor principal al studiului și profesor de pneumologie, îngrijiri critice și medicină a somnului la Școala de Medicină Mount Sinai a explicat că „identificarea factorilor dietetici care influențează simptomele respiratorii la copii este importantă, deoarece aceste riscuri sunt potențial modificabile și pot ajuta la ghidarea recomandărilor de sănătate. Descoperirile noastre vor inspira, sperăm, viitoare studii longitudinale, care să investigheze în continuare dacă aceste componente dietetice specifice joacă un rol în boala căilor respiratorii din copilărie, precum astmul bronșic”.