Copii își folosesc ambele emisfere cerebrale pentru a înțelege limbajul

11 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Rezultatele unui studiu recent dau speranțe recuperării copiilor care se nasc cu probleme la nivel cerebral sau suferă anumite accidente care le afecetează creierul.

 

Este cunoscut faptul că organismul uman folosește separat cele două emisfere ale creierului pentru diferite acțiuni, cum ar fi descifrarea limbajului, care se face cu preponderență la nivelul emisferei stângi.

Un studiu efectuat la Centrul Medical al Universităţii din Georgetown a relevat faptul că în primii ani din viață, creierul folosește ambele emisfere pentru înțelegerea limbajului și abia la vârste mai mari, această activitate este îndeplinită doar prin intermediul emisferei stângi.

Studiul s-a bazat pe scanările cerebrale şi pe testele clinice realizate asupra pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral în această emisferă a creierului, cercetătorii analizând în detaliu imaginile surprinse prin procedura rezonanţei magnetice. Au constatat astfel că la copii este puţin probabil ca un accident cerebral survenit într-una dintre emisfere să afecteze limbajul, având în vedere că mulţi se recuperează chiar şi atunci când partea stângă a creierului este afectată. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că această capacitate se distribuie între ambele emisfere la o vârstă timpurie. „Utilizarea ambelor emisfere furnizează un mecanism de compensare după o leziune neuronală. De exemplu, dacă emisfera stângă este afectată de un accident vascular perinatal – ce survine imediat după naştere – un copil va învăţa să vorbească folosind emisfera dreaptă a creierului”, explicat dr. Elissa Newport, expertă în neurologie în cadrul centrului medical.

 

Aceasta a mai precizat că studiul demonstrează că este posibil ca un copil care se naşte cu paralizie cerebrală ce afectează o emisferă a creierului să dezvolte capacităţi cognitive în cealaltă emisferă cerebrală.

În cadrul studiului au fost selectaţi 39 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani, precum şi adulţi cu vârste între 18 şi 29 de ani, cărora li s-a cerut să înţeleagă propoziţii bine învăţate. Ulterior, oamenii de știință au analizat punctele de activare din fiecare emisferă, folosind rezonanţa magnetică funcţională, iar imaginile au fost comparate pe grupuri de vârstă. „Copiii prezintă o activare a limbajului în zona stângă a creierului, însă cei cu vârstă fragedă au demonstrat o activare corespunzătoare şi a emisferei cerebrale drepte. În schimb, la adulţi, emisfera dreaptă se activează la procesarea emoţiilor exprimate prin voce, în timp ce la copiii mici ambele emisfere se dedică, fiecare în parte, descifrării înţelesului frazei şi recunoaşterii efectului emoţional”, a mai declarat dr. Newport.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*