Majorări bugetare la Educație și Sănătate, pentru siguranța sanitară a elevilor

11 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Sumele vor fi folosite pentru achiziționarea de produse sanitare și dispozitive electronice pentru cursurile on-line, dar și pentru completarea necesarului de personal în cadrul  rețelei de medicină școlară.

 

Începe școala, dar în afara scenariilor impuse de pandemie, multe lucruri sunt neclare și multe școli sunt încă nepregătite să ofere o educație și condiții corespunzătoare. În cursul zilei de ieri, Executivul a anunțat că a luat noi decizii importante în ceea ce privește noul an școlar care va debuta luni, 14 septembrie, iar pentru a completa lipsa personalului medical, sute de medici și asistenți medicali vor fi angajați în cabinetele școlare. Problema este că, dacă în cazul asistenților probabil nu vor fi probleme, ținând cont de numărul mare de absolvenți ai școlilor sanitare care nu au încă un loc de muncă, în contextul în care Medicina de familie și Pediatria sunt specialități în care se înregistrează o lipsă cronică de specialiști, este greu de crezut că se vor găsi medici destui pentru școli.

Deocamdată, singurul lucru cert este acela că în Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și al municipiului București s-au aprobat scenariile propuse de fiecare unitate de învățământ în parte. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că elevii din 7.116 de scoli merg la cursuri, în alte 2.711 va fi aplicat scenariul hibrid, iar copiii din 101 școli vor învăța online, precizand însă că încă așteaptă date din unele județe.

La nivelul județului Buzău, 387 dintre unități au optat pentru scenariul verde, iar alte 97 vor începe cursurile pe scenariul galben, majoritatea dinte acestea în municipiul Buzău.

 

În cursul aceleiași zile a avut loc o ședință de guvern în cadrul căreia au fost adoptate mai multe hotărâri care au legătură cu noul an școlar. Astfel, a fost aprobată majorarea cu 100 de milioane de lei a bugetului Ministerului Educației, pentru finanțarea programului Educația în siguranță. Banii sunt alocați din fondul de rezervă al Guvernului și urmează a fi folosiți pentru achiziționarea de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice în vederea asigurării activităţilor didactice din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. De acest program vor beneficia școlile care nu își pot asigura aceste bunuri din bugetele proprii sau din bugetele primite de la administrațiile locale. Instituțiile de învățământ aflate în această situație trebuie să transmită inspectoratelor școlare județene necesarul de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice. Inspectoratele, la rândul lor, trebuie să constituie stocuri de rezervă din aceste materiale, care vor fi distribuite ulterior școlilor care au solicitat acest lucru.

Hotărârea de guvern adoptată ieri mai prevede că inspectoratele şcolare judeţene transmit şi vor solicita Ministerului Educaţiei includerea în bugete a creditelor de angajament şi a creditelor bugetare necesare efectuării achiziţiilor, iar ministerul va repartiza aceste credite necesare efectuării achiziţiilor, cu încadrare în suma alocată.

Achiziţia bunurilor prevăzute în program se realizează de către inspectoratele şcolare.

 

Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că are în vedere creșterea bugetului alocat rețelei de medicină școlară, în vederea completării necesarului de personal medical din cadrul cabinetelor medicale și stomatologice de la nivelul unităților de învățământ. Astfel, până la sfârșitul acestui an, ministerul urmează să identifice resursele financiare pentru suplimentarea personalului din aceste cabinete cu 264 de posturi de medici școlari, 534 de posturi de asistenți medicali pentru cabinetele școlare, 109 posturi de medici stomatologi și 145 de posturi de asistenți medicali pentru cabinetele stomatologice din școli.

Fondurile suplimentare vor fi puse la dispoziția autorităților locale care au în subordine unitățile de învățământ, urmând a fi folosite pentru plata medicilor și asistenților nou încadrați.

Până când necesarul de personal va putea fi completat, ministerul intenționează să apeleze la studenți mediciniști din ani terminali și la medici rezidenți, pentru a ajuta cabinetele de medicină școlară să facă față acestei perioade dificile din punct de vedere epidemiologic.

 

La nivelul cabinetelor școlare din țară sunt încadrați la acest moment 1.302 medici, dintre care 788 cu specializarea Medicină Generală, iar alți 514 sunt specializați în Stomatologie.Există, de asemenea, 3.630 de asistenți medicali, dintre care 368sunt încadrați în cabinetele stomatologice, iar3.262, în cabinetele de medicină școlară.

În județul Buzău, potrivit datelor oferite de directorul Direcției de Sănătate Publică, Cristina Ungureanu, la această oră sunt doar 14 medici de medicină generală și 6 medici stomatologi, care asigură servicii medicale elevilor și cadrelor didactice prin cabinetele medicale școlare, în condițiile în care în județ avem 484 de unități de învățământ.

Nici asistenți medicali nu există suficienți la nivel județului, în cabinetele medicale școlare fiind angajați la acest moment doar 45 de asistenți medicali generaliști și 10 asistenți medicali de medicină dentară.

Și mai trist este că 13 școli și 16 grădinițe din județ vor începe noul an școlar fără aviz sanitar de funcționare, iar autoritățile locale nu s-au îngrijit să asigure condițiile necesare, nici măcar acum, când sunt în plină campanie electorală.

În contextul în care din cauza epidemiei de coronavirus este necesar un triaj zilnic al elevilor, pentru a se limita pe cât posibil focarele de infecție în școli, prezența unui medic sau cel puțin a unui asistent medical în fiecare școală este imperios necesară.

 

Tot în perspectiva începerii noului an școlar, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat, la finalul ședinței de guvern, că adeverințele de revenire în colectivitate pot fi prezentate și pe parcursul primei săptămâni de școală, pentru a nu supraaglomera cabinetele medicilor de familie în această perioadă.

Acea adeverinţă de revenire în colectivitate care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta şi pe parcursul primei săptămâni de şcoală, pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta şi evalua toţi copiii. Statusul fiecărei persoane se poate modifica de la o zi la alta, de aceea noi o să avem la şcoală şi acel triaj observaţional în fiecare dimineaţă, completat la nevoie de un triaj epidemiologic. Ce este sigur în acest moment, este că acei copii care prezintă patologie cronică vor primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică și faptul că pot beneficia de învăţământ on-line, deci nu vor merge la şcoală. Adeverinţa sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când copilul lipseşte trei zile de la şcoală dintr-o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment”, a declarat ministrul.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*