Cadrele didactice refuză să efectueze testele de salivă pentru elevi

15 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Cele două sindicate reprezentative din domeniul Educației cer anularea acestei decizii a Ministerului Sănătății, susținând că testarea elevilor ar trebuie să se facă în familie, iar profesorii nu pot fi constrânși în acest sens.

 

Recenta decizie a autorităților privind testarea elevilor care se prezintă la cursuri în format fizic este vehement contestată de cadrele didactice, în sarcina cărora a fost plasată efectuarea testelor de salivă ale elevilor.

Anunțul referitor la această decizie, făcut la finele săptămânii trecute, a fost urmat la scurt timp de un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret (FSE), în care se arată că majoritatea cadrelor didactice nu agreează noua reglementare și anunță că nu vor efectua testarea elevilor.

Principalele argumente aduse în acest sens sunt iminenta blocare a activității în unitățile de învățământ și s-ar pierde 1-2 ore de curs, de două ori pe săptămână, precum și faptul că acestea s-ar putea transforma în adevărate focare de infecție, iar vina ar putea fi aruncată tot în seama cadrelor didactice.

Reprezentanții celor două organizații sindicale spun că mult mai simplu și mai practic ar fi ca testările să fie efectuate în familie, de către părinți, iar rezultatele să fie comunicate școlii. În acest fel, copiii depistați pozitiv rămân acasă și se elimină și riscul de a-i contamina pe ceilalți colegi sau pe profesorii care ar trebui să facă testările.

 

Sindicaliștii sun că măsura decisă de Ministerul Sănătății nu va putea fi pusă în practică, întrucât majoritatea cadrelor didactice nu sunt de acord cu ea și au anunțat deja că nu vor testa elevii.

Având în vedere opiniile prezentate de specialişti şi faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, niciun salariat din învăţământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze această testare, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza efectuarea acestor testări. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această instrucţiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni pentru a se implica în testarea elevilor, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze. Subliniem că personalul din unităţile de învăţământ nu a avut niciodată tangenţă cu normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi dintr-o dată li se cere să le cunoască şi să le aplice, existând şi riscul suportării unor sancţiuni, dacă nu le respectă. Şcoala nu e unitate sanitară şi nici nu poţi transfera personalului şcolii atribuţii rezultând din acesta”, susțin sindicaliștii, care cer anularea instrucțiunii emise de Ministerul Sănătății.

 

În sprijinul lor, sindicaliștii amintesc și recomandările făcute de Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, conform cărora ar fi indicat ca testările copiilor să fie făcute în familie și nu la școală. Un prim motiv ar fi acela că elevii infectați intră în colectivități și astfel este anulat rolul screeningului, respectiv acela de identificare a infecţiei înainte de intrarea copiilor în colectivitate, astfel încât colegii să poată continua cursurile cu prezenţă fizică. Totodată, administrarea testelor la școală necesită acordul informat al părinților, iar în cazul în care este descoperit un elev pozitiv, clasele trebuie să fie dezinfectate riguros. În plus, colegii de clasă ai unui copil depistat pozitiv la școală vor fi consideraţi contacţi direcţi, deoarece au stat împreună fără mască, în spaţiu închis, şi va trebui să treacă în on-line. Nu în ultimul rând, medicii amintesc și de procedura de colectare a testelor folosite, în special a celor pozitive, care trebuie să se facă în condiţii sporite de siguranţă.

Ţinând cont de pericolul la care ar fi supuşi angajaţii, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecţie, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învăţământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. În plus, testările vor afecta grav actul educaţional deoarece, ţinând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învăţare” mai susțin sindicaliștii. Un alt impediment este legat de faptul că elevii testați nu trebui să mănânce și să bea nimic cu cel puțin o oră înainte, iar cadrele didactice spun că aceștia ar trebi să plece la scoală nemâncați și se întreabă câți părinți vor accepta să îi mai trimită, în aceste condiții.

 


Adaugati un comentariu


 

*