Bilanțul ultimei campanii de vaccinare a Ministerului Sănătății

Acțiunea a fost desfășurată la Țăndărei, în colaborare cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

 

Ministerul Sănătății, împreună cu UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, a derulat, în perioada 7-10 mai, o nouă campanie de vaccinare, de această dată fiind aleasă regiunea în care se înregistra cea mai scăzută acoperire vaccinală din întreaga țară. Este vorba de localitatea Țăndărei, județul Ialomița, acolo unde rata de vaccinare a fost în primul trimestru al anului de doar 2,3 %. Statisticile DSP Ialomița indicau că în luna martie fusese vaccinat în zona respectivă un singur copil din cei 611 care necesitau imunizare.

Campania a debutat într-o perioadă în care reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, își exprimase îngrijorarea față de acoperirea vaccinală scăzută din multe zone ale țării, reamintind faptul că organizația pe care o reprezintă colaborează cu autoritățile din sănătate pentru ameliorarea situației.

La sediul primăriei din Țăndărei a fost înființat un centru de vaccinare și informare, unde mai mulți specialiști în promovarea sănătății au stat de vorbă cu părinții din zonă, răspunzându-le la toate întrebările și nelămuririle legate de vaccinare, astfel încât aceștia să înțeleagă că această procedură este una benefică și necesară.

 

Acțiunea nu a fost în van, întrucât în perioada campaniei s-au prezentat pentru vaccinare 169 de copii, dintre care 142 au fost imunizați, iar 24 au avut contraindicație temporară de vaccinare, urmând a fi imunizați ulterior. În total, au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care  au fost imunizați copiii, conform calendarului naţional de vaccinare, fiind vorba de 127 de vaccinuri ROR, 11 vaccinuri hexavalente, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 de vaccinuri tetravalente.

S-a ajuns astfel ca de la o rată de vaccinare de doar 2,3% în primul trimestru, să  se ajungă în doar câteva zile la o acoperire vaccinală de peste 62%. Campania s-a desfășurat „din ușă în ușă”, făcându-se și un recensământ al copiilor existenți în localitate. Datele culese în cadrul campaniei au relevat însă o mare diferență față de numărul copiilor înscriși în evidențele medicilor de familie, fapt ce se datorează absenței multora dintre copii, care sunt plecați împreună cu părinții, fie în alte localități unde aceștia muncesc, fie în străinătate.

 

Între timp, la Cluj-Napoca a avut loc și un workshop cu tema „Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole, în contextul sănătății publice”, la care au participat experți, coordonatori ai programelor naționale de vaccinare și secretari de stat din ministerele de resort din țările membre ale UE, precum si  reprezentanți Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai UNICEF.  Temele principale de discuție în cadrul evenimentului organizat pe perioada preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene au fost legate de schimbul de informații privind vaccinarea şi situația persoanelor nevaccinate în UE, precum şi stabilirea paşilor necesari pentru construirea unui registru european de vaccinare.

Am demarat anul trecut aceste campanii împreună cu UNICEF şi OMS, ocazie cu care am fost în mai multe comunităţi vulnerabile care aveau o rată scăzută de vaccinare. Sunt zone sărace, cu oameni simpli şi frumoşi pe care avem datoria să încercăm sa-i educăm, pentru că educaţia poate să îi schimbe. După derularea campaniilor de anul trecut, s-a  înregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul  autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cat mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinării în beneficiul copiilor lor”, a declarat în acest context ministrul Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*