Policlinicile Sociale Regina Maria inaugurează primul cabinet stomatologic pentru persoane cu dizabilitați

Tratamentele vor fi acordate gratuit, atât pentru pacienții adulți cât și pentru copii, cu avizul unei comisii interdisciplinare.

 

O inițiativă mai veche a Fundaţiei Inovaţii Sociale Regina Maria, care administrează cele două policlinici sociale din Capitală destinate pacienților cu situații materiale precare, va fi materializată în cursul acestei săptămâni, odată cu inaugurarea unui cabinet stomatologic destinat persoanelor cu dizabilitați. În România, la acest moment mai există un singur cabinet similar, deschis în urmă cu doi ani, la Zalău, prin eforturile unei organizații locale, în parteneriat cu DGASPC Sălaj și cu finanțare asigurată printr-un program de cooperare româno-elvețian.

Nevoia unui astfel de cabinet se resimțea și în rândul pacienților policlinicilor sociale Regina Maria, care asigură servicii socio-medicale gratuit, printre aceștia numărându-se numeroase persoane cu dizabilitați. De multe ori, acești pacienți sau familiile lor s-au plâns de lipsa accesului la tratamente stomatologice, întrucât nu există cabinete special adaptate pentru astfel de categorii de persoane. A apărut astfel inițiativa de înființare a unor cabinete stomatologice pentru persoane cu dizabilitați în cadrul celor două policlinici sociale administrate de Fundaţia Regina Maria.

Primul dintre ele va fi inaugurat joi, 23 mai, în cadrul Policlinicii Sociale Baba Novac, unde funcționează de anul acesta și un departament de stomatologie.

 

O contribuție importantă la inaugurarea acestui cabinet și-a adus-o Kaufland România, care a oferit finanțare pentru achiziționarea aparaturii speciale și care va finanța și o parte din cheltuielile necesare funcționării, astfel încât pacienții să poată beneficia gratuit de servicii stomatologice, pe care nu le pot primi în alte cabinete.

O contribuție și-a adus și International Woman’s Association of Bucharest, care a organizat  la începutul lunii trecute, împreună cu Fundați Inovații Sociale Regina Maria, un bal caritabil, în urma căruia s-au strâns circa 15.000 de euro, care au fost donați pentru punerea în practică a acestui proiect.

Referindu-se la partenerii care sprijină proiectele caritabile derulate, Cristiana Mateoiu, directorul executiv al fundaţiei, a declarat că „ne dorim să dezvoltăm parteneriate durabile cu alte asociaţii şi fundaţii active în susţinerea persoanelor cu dizabilităţi şi care să poată conta pe noi pentru ceea ce ne dorim a fi cele mai bune condiţii disponibile în acest moment pentru această categorie de pacienţi”.

 

De serviciile cabinetului care va fi inaugurat joi vor putea beneficia gratuit toate categoriile de persoane fără venituri şi asigurări medicale, iar accesul pacienţilor cu dizabilităţi se va face în urma analizării dosarului medical şi social de către o comisie interdisciplinară. Reprezentanții fundației au anunțat că, la inaugurare, sunt așteptați beneficiari și aparținători ai pacienților, organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi fundaţii din domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România și, nu în ultimul rând, finanțatorii și donatorii care au făcut posibilă materializarea acestui proiect.

De anul acesta am decis deschiderea unui nou departament de stomatologie în Policlinica Baba Novac, în primul rând pentru că am constatat cererea mare din acest segment şi în al doilea rând pentru a întinde o mână de ajutor persoanelor cu dizabilităţi cărora, în general, accesul la serviciile stomatologice nu le este tocmai uşor. Aici ne referim la faptul că o mare parte dintre aceste persoane au venituri mici şi le este foarte complicat în a accesa un serviciu de stomatologie de calitate”, a declarat directorul medical al Policlinicii Sociale Baba Novac, dr. Vlad Romanescu.

 Comentarii (1)

  1. Veronica L. spune:

    Este foarte important sa fie cât mai multe cabinete stomatologice. Ma chinui din luna decembrie sa ajungem la medicul stomatolog cu fetita mea de 11 ani care are dureri de dantura dar care nu cooperează deloc îi este frica și nu știu cum sa mai procedez.

Adaugati un comentariu


 

*