Policlinicile sociale Regina Maria cer sprijin pentru a reduce presiunea asupra sistemului public de sănătate

Pentru a putea prelua o parte din pacienții care aglomerează camerele de gardă ale spitalelor angrenate în lupta cu noul coronavirus, medicii și asistentele de aici au nevoie de echipamente de protecție și fonduri suplimentare pentru susținerea activității.

 

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, care administrează cele două policlinici sociale din Capitală ce vin în sprijinul pacienților din categorii vulnerabile și al celor cu venituri modeste, a anunțat că dorește să se implice în reducerea presiunii căreia trebuie să îi facă față personalul medical din spitalele publice. Cele două policlinici – Sala Palatului și Baba Novac – sunt deschise pentru pacienții cronici din categoriile vulnerabile, care se adresează în prezent spitalelor publice, însă au nevoie de fonduri pentru a putea să asigure serviciile necesare pentru un număr mai mare de beneficieri decât cel obișnuit.

Astfel, fundația a deschis un fond de necesitate pentru diminuarea presiunii asupra sistemului de sănătate şi susţinerea activităţii medicilor şi asistentelor din cele două policlinici care sprijină bolnavii cronici din categorii vulnerabile. Cei care doresc să contribuie pot dona direct în contul RO70RZBR0000060012785673 sau pot trimite un SMS cu textul SOARTA, la numărul 8844, donând astfel doi euro.

 

Cristiana Mateoiu

Fondurile astfel strânse vor fi folosite la susţinerea imediată a bolnavilor din comunităţile vulnerabile şi a acelora care aglomerează camerele de gardă din spitalele de stat sau Serviciul de Ambulanţă, pentru consultaţii care se pot face şi în cele două policlinici sociale.

Se vor achiziționa, în primul rând, echipamente de protecție pentru personalul din policlinici, medicamente pentru pacienți și se vor achita costurile consultațiilor și analizelor de laborator pentru pacienții neasigurați. Totodată, prin intermediul personalului din cele două policlinici va fi pus la dispoziție un serviciu telefonic la care se vor acorda sfaturi medicale gratuite. Cristiana Mateoiu, directorul  executiv al fundației a declarat că „în aceasta perioadă atât de intensă şi plină de provocări, fundaţia noastră se străduieşte, ca întotdeauna, să fie de folos. Policlinicile noastre sunt deschise, personalul medical este pregătit. Prin toate măsurile pe care le luăm şi le vom lua în continuare ne străduim să diminuăm cât mai mult presiunea pe sistemul sanitar de stat, folosind cât mai intens întreaga noastră expertiză de aproape 10 ani în domeniul medical, venind în acest fel şi în întâmpinarea pacienţilor noştri, dar şi al altora care au nevoie de noi în aceste vremuri”.

 

Aceasta a adăugat că policlinica Baba Novac va acorda servicii medicale pacienților cronici sau cu grad de risc, neasigurați. Aceștia vor primi medicamente şi tot ce este necesar din punct de vedere medical pentru minim două luni, pentru a le limita cât mai mult deplasările, personalul medical asigurându-se că toţi aceştia sunt izolaţi, dar într-o stare generală de sănătate stabilă. În acelaşi timp, personalul medical de aici va asigura suport telefonic şi va dispune prezentarea lor la policlinică numai în cazuri de urgenţă, cu alte simptomatologii decât cele respiratorii, pentru a evita apelarea inutilă la Ambulanţă și prezentările la camera de gardă sau la secţiile de consultaţii în ambulatoriu ale spitalelor de stat.

În același timp, policlinica socială de la Sala Palatului oferă servicii medicale generale pentru vârstnici şi toţi bolnavii cronici care au nevoie de controale periodice obligatorii, în condiţii de maximă precauţie, cu risc minim de îmbolnăvire, oferind acestora posibilitatea de evitare a aglomeraţiei din camerele de gardă ale spitalelor de stat şi diminuând în mod direct presiunea pe sistemul medical de stat. Tot aici, se oferă triaj telefonic şi sfaturi medicale telefonice gratuite pentru vârstnici şi bolnavii cronici, de către medicii, pentru a limita deplasarea pacienților în afara domiciliului.

 

Pe de altă parte, Rețeaua de Sănătate Regina Maria a început să prelucreze, la solicitarea Ministerului Sănătății, teste pentru depistarea COVID-19. Reprezentanții companiei au declarat că „Laboratorul Central al Reţelei de sănătate Regina Maria, în regim de colaborare cu autorităţile statului şi numai la solicitarea acestora, prelucrează înca de săptămâna trecută teste Real Time PCR pentru depistarea infecţiei cu coronavirus. Probele sunt procesate în Laboratorul Central în condiţii de maximă siguranţă, pe un flux separat, de către personal instruit special şi echipat corespunzător”, care au menționat că au prelucrat deja aproape 5.000 de astfel de teste.

Autoritățile din Româna se așteaptă la un vârf al îmbolnăvirilor la jumătatea lunii aprilie, când se vor întoarce acasă mai mulţi români din străinătate, pentru Paște, iar numărul îmbolnăvirilor ar putea ajunge la 7.000. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că deja s-au început pregătirile pentru Scenariul 4, care se activează în momentul în care se depăşeşte pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a făcut chiar un apel la românii din diaspora, să nu vină acasă de Paște, pentru că riscă să stea în carantină. „Românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri, pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, a transmis șeful statului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*