Sindicaliștii de la Ambulanță solicită sprijin din partea autorităților și societății civile

Aceștia spun că, în unele județe, necesarul de echipamente individuale de protecție este la limită, existând situații în care doar unii membrii ai echipajelor se pot proteja corespunzător.

 

Alături de personalul medical din spitale, în prima linie a luptei cu pandemia se află și echipajele serviciilor de ambulanță, ale căror membri sunt expuși riscului de a se infecta, ei venind primii în contact cu pacienți care pot fi purtători ai noului virus. Au fost deja înregistrate mai multe victime din rândul salvatorilor de la Ambulanță și SMURD, iar unii se află în acest moment în izolare la domiciliu.

În acest context, Federația Națională Sindicală Ambulanța, care reprezintă interesele personalului din cadrul serviciilor de Ambulanță, a anunțat că monitorizează permanent evoluția extinderii pandemiei în rândul angajaților și starea de sănătatea celor contaminați, precum și situația necesarului de echipamente de protecție și eventualele demisii venite din partea unor angajați descurajați de amploarea pe care a luat-o pandemia.

Referindu-se la acest ultim aspect, președintele organizației sindicale, Gheorghe Chiş, a declarat că niciunul dintre angajații serviciilor de Ambulanță din țară nu se teme să înfrunte pandemia, astfel că nu a fost înregistrată în această perioadă nicio solicitare de demisie din acest motiv, deși la nivel național, până azi au fost deja confirmați ca fiind infectați cu virusul SARS-COV2 nu mai puțin de 80 de membri ai echipajelor de la ambulanță, în timp ce alți 269 se află în izolare la domiciliu.

 

O problemă semnalată de președintele organizației sindicale este legată de necesarul de echipamente de protecție individuală, care în unele județe este la limită, existând chiar și situații în care se asigură astfel de echipamente doar pentru o parte din membrii echipajelor operative, în acest mod fiind expuși riscului de contaminare ceilalți membri, care rămân neprotejați. „Necesarul de echipamente individuale de protecţie corespunzătoare este la limită pentru anumite echipaje medicale de urgenţă, fără a avea posibilitatea de a asigura echipamentul complet corespunzător pentru toate echipajele operative, indiferent de cazurile la care intervin. Avem situaţii în unele judeţe în care se asigură echipamentele de protecţie individuală doar la unii membri din echipaj, astfel apare riscul de expunere a membrilor din echipaj la care nu li se asigură echipamentul complet”, a declarat Gheorghe Chiş.

În acest sens, sindicaliștii fac un apel către Guvern, Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgență, autorităţile locale, cât şi către persoanele juridice şi persoanele fizice care au posibilitatea de a ajuta, să vină în sprijinul acestor echipaje pentru a le asigura echipamentele de protecție necesare.

 

Din fericire, Serviciul de Ambulanță Județean Buzău nu se află într-o astfel de situație, asistenta șefă Rodica Corneci precizând că personalul nu duce lipsă la acest moment de echipamentele individuale de protecție.

Pentru perioada imediat următoare nu avem probleme în ceea ce privește echipamentul de protecție, pentru că am primit foarte mult sprijin și din partea Consiliului Județean, și de la Inspectoratul pentru situații de Urgență. De asemenea, au ajuns la noi și o parte din echipamentele aduse zilele trecute cu avionul din străinătate, deci nu avem de ce să ne facem probleme acum. Trebuie să ținem cont însă că trecem printr-o situație cu care nu ne-am confruntat până acum și nu putem ști sigur la ce să ne așteptăm într-o săptămână sau două. Dacă lucrurile se agravează nu trebuie să fim luați pe nepregătite, așa că se ține permanent legătura cu autoritățile centrale și cu cele locale, pentru a putea fi aprovizionați la timp cu tot ceea ce avem nevoie”, a declarat pentru Sănăntateabuzoiană.ro asistenta șefă de la SAJ Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*