Laboratoarele UMF Carol Davila, transformate în ateliere de producție a vizierelor de protecție

7 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Studenții mediciniști și colegii lor de la Politehnică sunt angrenați într-un proiect în cadrul căpruia produc zilnic circa 1.000 de viziere prin tehnologia de printare 3D.

 

Asociaţia Medicală Română de Biomodelare 3D, în parteneriat cu Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) au demarat la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila, imediat după declanșarea crizei COVID-19, proiectul „Viziere Medicale Printate 3D”, în care sunt angrenați la acest moment peste 60 de studenți mediciniști și de la Universitatea Politehnică. Scopul proiectului este de a produce viziere de protecție pentru personalul medical, folosind tehnologia de printare 3D. Peste 5.000 de astfel de accesorii au fost produse până acum și s-au donat deja unităților medicale din Capitală. În acest sens, şase laboratoare ale Facultăţii de Medicină au fost transformate de o săptămână în adevărate ateliere de producție pentru aceste dispozitive, astfel că facultatea arată acum ca o mică uzină în care se produc zilnic aproximativ 1.000 de viziere de protecție.

Cei peste 60 de studenți sunt împărțiți pe mai multe grupe, având la dispoziție 55 de imprimante 3D, proiectul fiind coordonat direct de noul rector al UMF, prof. dr. Viorel Jinga, împreună cu decanul Facultății de Medicină,  prof. dr. Cătălin Cîrstoiu.

Toți studenții implicați în proiect s-au oferit voluntari, iar Adrian Păun, coordonatorul studenților mediciniști, a precizat că solicitările unităților medicale care au nevoie de vizierele produse în cadrul proiectului pot fi făcute pe pagina de Facebook a SSMB sau pe site-ul oficial al organizației.

 

Capacitatea de producție s-a ridicat recent la circa 1.000 de viziere pe zi,  iar cele 5.000 de dispozitive produse în prima săptămână de la demararea proiectului au ajuns deja în 21 de secții din 15 unități medicale din Capitală.

În cadrul proiectului s-au înscris 52 de studenţi ai Facultăţii de Medicină, împreună cu alți colegi de la Politehnică,  ce sunt distribuiţi zilnic în două serii cu program diferit, pentru a respecta normele de distanțare socială prevăzute în ordonanţele militare în vigoare.

Optimizarea procesului de producţie a condus la instruirea rapidă a studenţilor de la Medicină, care în doar câteva zeci de minute au înţeles principiile de bază ale tehnologiei şi cum să manipuleze, în deplină siguranţă, o imprimantă 3D și astfel s-a ajuns la o capacitate zilnică de producție între 800 și 1.000 de dispozitive.

 

Președintele Asociaţiei Medicale Române de Biomodelare 3D, dr. Eduard Liciu, a explicat că, deşi printarea 3D nu este o metodă de producţie în masă, în contextul epidemiologic actual, când soluţiile și resursele sunt limitate, această tehnologie oferă o metodă alternativă de producţie a dispozitivelor de protecţie, medicale sau de altă natură.

Acest lucru este posibil datorită mobilizării extraordinare a comunităţii printării 3D, ce a demarat multe proiecte pe această temă, dar mai ales a modului în care a ales sa împărtăşească rezultatele acestor proiecte. Doresc să mulţumesc finanţatorilor care au contribuit zi de zi la buna desfăşurare a acestui proiect. Este cu adevărat o plăcere să vezi cum în astfel de momente, fără a urmări recompense materiale, o echipă multidisciplinară se formează pentru a îndeplini o misiune comună. Întreaga activitate are ca obiectiv susţinerea colectivului medical, asigurându-le un minimum de protecţie în lupta împotriva Covid-19. O dovadă de altruism şi o urmă de speranţă sunt trimise astfel către toţi cei aflaţi în prima linie, din partea voluntarilor din rândul studenţilor. Sănătatea şi siguranţa sunt pe primul loc, de aceea respectarea normelor de profilaxie sunt cea mai benefică modalitate de sprijinire a tuturor demersurilor întreprinse de iniţiatorii şi susţinătorii proiectului”, a mai declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*