Profesorul universitar doctor Viorel Jinga este noul rector al UMF Carol Davila

11 februarie 2020 | 0 comentarii |

În cursa pentru acest post s-au înscris inițial trei candidați, însă unul s-a retras pe parcurs, electorii având de ales între prof dr. Viorel Jinga și prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

 

Prof. dr. Viorel Jinga

Ieri au avut loc alegerile pentru desemnarea persoanei care va conduce Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila pentru următorii patru ani, în cursa pentru postul de rector aflându-se doi candidați. Este vorba de prof dr. Viorel Jinga, care deținuse funcția de prorector al universității în mandatul precedent și de prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Inițial, pe lista candidaților pentru postul de rector se înscrisese și prof.dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, însă aceasta și-a retras candidatura înainte de dezbaterea publică din data de 3 februarie, care a precedat alegerile ce au avut loc ieri.  La dezbatere au participat cei doi candidați care au rămas în cursă, iar în cursul zilei de ieri, electorii cu drept de vot din cadrul UMF Carol Davila și-au exprimat opțiunea pentru cel care va conduce universitatea în următorul mandat de patru ani.

Pe liste erau înscriși 1.612 alegători, dintre care s-au prezentat la vot 1.140, întrunindu-se astfel cvorumul necesar de cel puțin două treimi din numărul de total de alegători.

 

Din totalul de 1.140 de voturi, 1.126 au fost valabil exprimate, alte 14 voturi fiind declarate nule, acestora adăugându-li-se alte patru voturi albe. Dintre voturile valabil exprimate, 834 au fost în favoarea prof. dr. Viorel Jinga și doar 288 în favoarea profesorului Adrian Streinu Cercel. Conform regulamentului, câștigătorul avea nevoie de cel puțin 564 de voturi pentru a fi validat, fiind îndeplinită și această condiție. Astfel, câștigător al alegerilor a fost declarat prof.dr. Viorel Jinga, care devine astfel noul rector al celei mai titrate universități de medicină și farmacie din țară.

Acesta a câștigat alegerile cu programul „UMFCD – de la cea mai reprezentativă universitate de medicină și farmacie din România la statutul de lider regional european”, motivându-și decizia de a candida pentru acest post prin faptul că este dator universității care l-a format ca medic.

 

Noul rector al UMF Carol Davila este medic primar urolog, orientându-se către o carieră medicală încă din copilărie. Pin urmare, după absolvirea studiilor primare a fost admis primul pe listă la Liceul Sanitar din Pitești, pe care l-a absolvit apoi ca șef de promoție. A urmat apoi cursurile Facultăți de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, după care și-a făcut rezidențiatul în specialitatea Urologie în cadrul Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele din București. În anul 1998 a dobândit titlul de medic primar în această specialitate, iar doi ani mai târziu  a obținut titlul de Doctor în științe medicale în aceeași specialitate.

Între timp, și-a început și activitatea didactică în cadrul UMF Carol Davila parcurgând pas cu pas fiecare treaptă a evoluției academice și ajungând în 2013 profesor universitar în cadrul Clinicii Urologie – Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele.

La finele lunii trecute au avut loc și alegerile pentru desemnarea președintelui Senatului UMF Carol Davila, al căror câștigător a fost desemnat prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar specializat în Medicină Internă și Cardiologie.


Adaugati un comentariu


 

*