Candidații la funcția de rector al UMF Carol Davila se pregătesc de prima dezbatere publică

23 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta va avea loc la începutul lunii viitoare, cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor.

 

În cursul acestei săptămâni a avut loc turul al doilea al alegerilor pentru desemnarea membrilor Senatului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, după ce alegerile din primul tur nu au fost validate, întrucât la vot nu s-au prezentat cel puțin două treimi din numărul de electori înscriși pe liste.

În urma turului doi, care au avut loc marți, au fost desemnați cei 84 de reprezentați ai cadrelor didactice care vor face parte din Senatul Universității. Din cei 1.566 de electori înscriși pe liste, la vot s-au prezentat 1.081, iar numărul voturilor valabil exprimate a fost de 1.041, celelalte 40 de voturi fiind nule. Cei mai mulți reprezentanți în Senat îi va avea Facultatea de Medicină, cu 58 de cadre didactice care vor avea această calitate, cele mai multe voturi  având prof univ. dr. Viorel Jinga -747 voturi, urmat de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu –603 voturi și prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru –559 de voturi. Printre membrii senatului UMF Carol Davila se va număra și profesorul Mircea Beuran, care în ciuda scandalului de la Spitalul Floreasca în care este implicat a obținut 447 de voturi.

Facultatea de Medicină Dentară va avea 14 cadre didactice care o vor reprezenta în Senatul Universității, primii trei în topul preferințelor electorilor fiind prof. univ. dr. Alexandru Bucur –434 de voturi, Silviu Mirel Pițuru -429 de voturi și Maria Greabu -420 de voturi.

Facultatea de Farmacie este reprezentată în Senat de 6 cadre didactice, iar cele mai multe voturi le-a obținut prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, votat de 600 de electori, urmat de prof. univ. dr. Doina Drăgănescu –490 de voturi și Mihaela Dinu -475 de voturi.

Tot șase reprezentanți va avea și Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, primul pe lista fiind prof. univ. dr. Petru Armean -499 voturi, urmat de conferențiarii universitari doctori Ana Capizisu -456 voturi și Mihai Burlibașa -455 voturi.

 

Prof. univ. dr. Viorel Jinga

Alegerile academice la UMF Carol Davila vor continua cu votul pentru desemnarea Rectorului Universității pentru viitorul mandat de 4 ani, funcție pentru care s-au înscris trei candidați. Primul tur al alegerilor pentru funcția de rector va avea loc pe 10 februarie, iar în cazul în care nu vor fi întrunite condițiile necesare pentru validare, al doilea tur de alegeri va fi organizat pe 17 februarie.

În cursa pentru funcția de rector s-au înscris profesorii universitari doctori Viorel Jinga, Cătălina Poiană și Adrian Streinu-Cercel, care vor participa la dezbaterea publică ce va preceda primul tur de scrutin. Aceasta va avea loc pe data de 3 februarie, cu începere de la ora 14.30, candidații având astfel ocazia să își prezinte programele manageriale pe care le vor pune în aplicare, în cazul în care vor câștiga alegerile.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga este medic primar urolog, iar până acum a deținut funcția de prorector al universității. Programul său managerial se numește „UMFCD – de la cea mai reprezentativă universitate de medicină și farmacie din România la statutul de lider regional european”, iar acesta își motivează decizia de a candida pentru funcția de rector prin faptul că este dator acestei instituții pentru realizările sale din întreaga carieră. „M-am hotărât să candidez pentru funcţia onorantă de rector al UMF Carol Davila pentru că eu consider că sunt o persoană onestă, implicată, o persoană cu viziune asupra problemelor comunităţii academice din universitatea noastră, care poate să rezolve şi situaţiile divergente, să flexibilizeze soluţiile, astfel încât să ia finalmente concluzii cu asentimentul majorităţii membrilor comunităţii sau chiar unanime, pentru că sunt o persoană care munceşte din greu, care a trecut toate etapele carierei universitare. Îi datorez universităţii şi trebuie să întorc înapoi universităţii ceea ce a făcut pentru mine încă din anul 1982 când am intrat ca student pe porţile facultăţii”, a declarat acesta.

 

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană este medic primar endocrinolog la Institutul National de Endocrinologie C. I. Parhon și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București. Din martie 2016 este prorector însărcinat cu învățământul postuniversitar la UMF Carol Davila, iar în această calitate coordonează examenul de intrare în rezidențiat. În planul său de management, propune crearea unei platforme digitale prin arhivarea electronică a lucrărilor de licenţă şi disertaţie, precum şi a tezelor de doctorat, extinderea şi dezvoltarea centrului de simulare pentru studenţii din învăţământul preclinic şi clinic. Totodată, aceasta doreşte atragerea de cadre didactice cu recunoaştere academică naţională şi internaţională din afara universităţii, digitalizarea activităţilor suport pentru procesul educaţional, prin dezvoltarea şi diversificarea platformei de e-learning.

Îmi doresc şi realizarea cu celeritate a unui spaţiu universitar destinat învăţământului preclinic, care să cuprindă laboratoare, săli de lucrări practice, săli de cursuri şi amfiteatre, dar şi reabilitarea spaţiilor de cazare şi de învăţământ”, a declarat aceasta. Planul său managerial se numește „Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – O universitate pregătită pentru provocările viitorului”, și include opt direcții strategice  pe care le va urma, în cazul în care va fi desemnată câștigătoare în urma alegerilor pentru funcția de rector.

 

Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel

Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel este manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, iar în perioada 2009-2012 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății. Totodată, între 2012 și 2016 a fost președintele Senatului UMF Carol Davila, iar pentru a convinge alegătorii să îl voteze în funcția de rector, propune programul managerial „Să construim împreună universitatea de medicină pentru secolul XXI!”. Acesta include cinci obiective strategice, respectiv, asigurarea finanțării, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea resursei umane, cercetarea științifică și inovația și activitatea didactică și evoluția curriculei.

Prin implementarea planului pe management pe care îl propun, UMF Carol Davila devine un catalizator al reunirii centrelor de excelenţă din universităţile de medicină şi farmacie de la nivelul întregii ţări, având ca obiectiv creşterea recunoaşterii şi a prestigiului medicinei româneşti, precum şi creşterea accesului la resursele de informare şi finanţare din afara ţării. Dacă voi fi confirmat petnru funcția de rector, îmi mai propun înfiinţarea UMF România, platformă comună de colaborare a universităţilor de medicină şi farmacie din România și stabilirea de noi parteneriate în cercetarea ştiinţifică prin stabilirea de conexiuni cu Parcul Ştiinţific Măgurele, în vederea dezvoltării de noi proiecte de cercetare, aliniate la cele mai noi progrese în domeniu. Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila ne-a asigurat și ne asigură un standard național și internațional de netăgăduit. Avem obligația să dăm universitățiiI ceea ce merită și ceea ce se impune. Împreună putem realiza tot ce ne dorim!” a declarat acesta.

Potrivit regulamentului în vigoare, rectorul UMF „Carol Davila” este desemnat pentru un mandat de 4 ani şi este confirmat de Ministrul Educației Naționale și poate fi ales dintre personalităţile ştiinţifice sau academice din ţară sau din străinătate. O persoană nu poate ocupa funcţia de Rector pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora. Au dreptul de a ocupa funcţia de Rector persoanele care nu au împlinit vârsta de pensionare la data de 01.10.2019.

 


Adaugati un comentariu


 

*