Anchetă la Timișoara, după ce 10 nou-născuți au fost infectați în matenitate cu Covid-19

Testele au fost efectuate la începutul lunii aprilie, rezultatele în cazul mamelor fiind negative.

 

O situație gravă a fost semnalată aseară ministrului Sănătății, legată de faptul că 10 copilași aduși pe lume la maternitatea Spitalului Municipal din Timișoara au fost depistați pozitiv la testul pentru Covid-19, existând certitudinea că aceștia s-au infectat în spital.

Copiii s-au născut la sfârșitul unii trecute, iar pe data de 1 aprilie au fost testați, împreună cu alți 39 de bebeluși, testări similare fiind efectuate și în cazul celor 49 de mame. Testele au fost prelucrate în perioada 5-6 aprilie, iar în cursul zilei de ieri s-a anunțat că 10 dintre copiii testați ieșiseră pozitiv la infecția cu noul coronavirus, în timp ce testele mamelor ieșiseră toate negative.

Asta ridică suspiciunea că toți cei 10 micuți s-au infectat în spital, cel mai probabil luând virusul de la cadrele medicale cu care au intrat în contact, după naștere, știut fiind că mai multe asistente din unitatea medicală fuseseră depistate pozitiv la infecția cu noul virus.

 

Chiar dacă rezultatele testelor nu fuseseră comunicate, astfel că nu se putea ști cu certitudine că mamele și copiii nu s-au infectat, 9 dintre cei 10 bebeluși fuseseră externați în perioada 2-4 aprilie, împreună cu mamele lor, iar în spitalul din Timișoara mai era internată ieri o singură mamă cu copilul depistat pozitiv. Mai mult, săptămâna trecută, Maternitatea din Timișoara a fost în carantină pentru 24 de ore, după ce cinci asistente medicale fuseseră depistate pozitiv la infecția cu noul virus. Între timp, numărul testelor pozitive a crescut la 25 de cadre medicale și pacienți.

Rezultatele testărilor au fost comunicate ieri și ministrului Sănătății Nelu Tătaru, care a dispus Direcției de Sănătate Publică Timiș să demareze de urgență o anchetă administrativă și epidemiologică la spitalul municipal din Timișoara, pentru a depista sursa infecției și modul în care cei 10 copii au fost contaminați, în condițiile în care mamele lor nu nu au fost depistate ca purtătoare ale noului coronavirus, după cum au indicat testele efectuate.

Totodată, s-a dispus efectuarea de anchete epidemiologice și izolarea la domiciliu a persoanelor externate, toate persoanele testate la începutul lunii urmând a fi retestate în perioada imediat următoare.

 

Nelu Tataru

Nelu Tătaru a declarat aseară că toți cei 10 nou-născuți depistați pozitiv sunt în stare bună, fiind asimptomatici la acest moment, existând suspiciunea că aceștia au fost infectați în urma contactului direct cu personalul medical de pe secția de neonatologie a spitalului.

Mamele sunt testate şi au test negativ, bebeluşii sunt cei care sunt testaţi şi au un test pozitiv, având în vedere şi relaţiile pe care le-au avut cu personalul medical de la Secţia nou-născuţi, reevaluăm tot ce înseamnă testare la bebeluşi, iar în funcţie de rezultat, vom continua acţiunea în consecinţă. Nouă dintre mame sunt la domiciliu cu nou-născuţi asimptomatici în acest moment, dar noi reluăm tot ce înseamnă evaluări, inclusiv testări la nou-născuţi. În cadrul anchetei, toată familia este în izolare la domiciliu şi toată familia va fi testată”, a mai precizat ministrul.

Tot ieri, Ministerul Sănătății a fost schimbarea directoarei DSP Timiș, Mariana Rădulescu, la doar o lună de la instalarea sa în funcție, și înlocuirea ei cu dr. Mihaela Vâlcovici, specialist în medicină internă și cardiologie, de la Institutul de Boli Cardiovasculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*