Testele rapide antigen din salivă se vor efectua lunea și joia, în școli și grădinițe

12 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Peste 70% din școli vor putea face cursuri față în față săptămâna viitoare, iar testarea antigenică va fi efectuată la începutul orelor, în clase, de către personalul medical – acolo unde există – sau de cadrele didactice.

 

Ministerul Educaţiei a anunţat că, din datele colectate până vineri după-amiaza, din 36 de judeţe, peste 71,8% dintre unităţile de învăţământ și structuri arondate, cu personalitate juridică, vor începe săptămâna viitoare cursurile faţă în faţă. Au fost făcute și unele modificări în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor, astfel că rata de vaccinare nu va mai fi luată în considerare la nivelul întregii unităţi de învățământ, ci pentru fiecare structură în parte. Mai exact, „dacă înt-o comună, o grădiniţă, de exemplu, care are 3 angajaţi, depăşeşte rata de 60% de vaccinare, ea poate funcţiona chiar dacă la nivelul întregii unităţi cu personalitate juridică acest lucru nu este îndeplinit. Avem în vedere lucrurile de la faţa locului. Am dat astfel o mai mare autoritate unităţii de învăţământ, luând în considerare efectiv personalul care efectiv merge în acele şcoli”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă organizată la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI). 

În județul Buzău, 280 dintre cele 472 de unități de învătământ vor începe, luni, cursurile, cu prezență în bănci (lista acestora poate fi consultată aici).

Lista integrală cu unitățile de învățământ care în săptămâna 15-19 noiembrie vor funcționa cu prezență fizică va fi publicată sâmbătă, pe edu.ro.

 

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări că săptămâna viitoare vor ajunge în școli testele rapide antigen cu prelevare de probe din salivă, așa că va fi demarată și operațiunea de testare a elevilor și a personalului unităților de învățământ.

Ministerului Sănătăţii a elaborat metodologia de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, pe care Ministerul Educației o va transmite în școli, astfel încât să se asigure un cadru unitar de realizare a activității de testare, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

Documentul prevede că testarea se fae de două ori pe săptămână, lunea și joia la începutul cursurilor, iar elevii și profesorii sau personalul școlii care urmează să fie testat nu trebuie să mănânce sau să bea nimic, cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului. Procedura durează aproximativ 15 minute pentru fiecare persoană, iar rezultatul se interpretează conform instrucțiunilor de utilizare.

 

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare, care se va efectua „în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate. Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale”, transmite Ministerul Sănătății.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

 

Ministerul precizează şi care este procedura în cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

* Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului;

* Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinul comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

* Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

 

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR. „Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă”, mai precizează MS.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor coordona, din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, testarea pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ și vor asigura instruirea cadrelor medicale și a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de salivă.

În procedură nu este specificată necesitatea obținerii acordului părinților/tutorilor legali pentru testarea copiilor.

Documentul privind procedura de testare antigenică rapidă din salivă poate fi consultat AICI.


Adaugati un comentariu


 

*