Două noi terapii împotriva Covid-19, aprobate în spațiul Uniunii Europene

12 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Se dorește ca, până la sfârșitul anului în curs, să fie disponibile între trei și cinci produse terapeutice noi, pentru tratarea eficientă a pacienților infectați.

 

Agenția Europeană a Medicamentului și-a dat ieri avizul pozitiv pentru două noi terapii împotriva Covid-19, care s-au dovedit eficiente în tratarea pacienților aflați în stadiile incipiente ale bolii. Este vorba de medicamentele Ronapreve și Regdanvimab, produse pe bază de anticorpi monoclonali antivirali, iar anunțul privind aprobarea acestora a fost făcut de comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Având în vedere creșterea numărului de infecții Covid-19 în aproape toate statele membre, este încurajator faptul că mai multe tratamente promițătoare se află în curs de dezvoltare în cadrul strategiei noastre privind mijloacele terapeutice împotriva acestei boli. Facem astfel un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus, de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârșitul anului. Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire”, a declarat aceasta.

 

Stella Kyriakides

Comisarul european pentru Sănătate a mai precizat că în cadrul strategiei UE privind terapiile împotriva Covid-19, statele membre beneficiază de sprijin în vederea accesului la medicamente noi, prin intermediul achizițiilor publice comune. Două astfel de acorduri de achiziții publice au fost deja încheiate până în prezent, în timp ce mai multe mijloace terapeutice împotriva Cobid-19, sunt evaluate în prezent de către Agenția Europeană a Medicamentului și deja se poartă negocieri în vederea încheierii de noi acorduri, după ce acestea vor fi aprobate.

Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55.000 de tratamente cu Ronapreve. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor. Progresul pandemiei în întreaga UE arată cât de fragilă este încă situația și cât de important este ca pacienții afectați de Covid-19 să aibă acces la tratamente sigure și eficace. Însă această evoluție demonstrează și mai mult faptul că trebuie să continuăm campania de vaccinare, în special în statele membre cu rate de vaccinare scăzute. Vaccinarea este singura metodă preventivă care poate asigura ieșirea din criză”, a mai adăugat comisarul european.

 

Aceasta reamintit faptul că strategia UE referitoare la mijloacele terapeutice împotriva Covid-19, vizează crearea unui portofoliu cât mai larg de tratamente eficiente, un prim obiectiv fiind ca, până la sfârșitul anului, să fie aprobate între 3 și 5 astfel de terapii.

O primă listă de cinci tratamente promițătoare a fost făcută publică în luna iunie, printre acestea numărându-se și cele două recent aprobate, pentru ca în cursul lunii trecute, să fie făcut un nou anunț referitor la existența unui portofoliu de 10 mijloace terapeutice promițătoare împotriva Covid-19.

Comisarul european pentru sănătate a mai explicat că „lista este stabilită pe baza unor avize științifice independente și cuprinde în principal mijloacele terapeutice potențial eficace împotriva Ccovid-19, care au șanse mari să fie autorizate și, prin urmare, să fie disponibile curând pe piața europeană. Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienții din întreaga UE, cu condiția ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Atât Ronapreve cât și Regdanvimab au fost incluse pe lista Comisiei de cinci mijloace terapeutice promițătoare în iunie 2021, solicitând autorizația de introducere pe piață în octombrie 2021”.

 


Adaugati un comentariu


 

*